Saturday, January 29, 2022


Părinții au cheltuit mai mulți bani pe educație în primul an de pandemie, comparativ cu 2018

Părinţii din România consideră că în primul an de pandemie, când şcoala s-a derulat preponderent online, au plătit, în medie,…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at aprilie 2, 2021

Părinţii din România consideră că în primul an de pandemie, când şcoala s-a derulat preponderent online, au plătit, în medie, sensibil mai mult decât în 2018 pentru educaţia copiilor, potrivit unui comunicat al Organizaţiei Salvaţi Copiii transmis AGERPRES.


Potrivit unei anchete realizate de Salvaţi Copiii România, costul mediu alocat serviciilor de tip Şcoală după şcoală s-a dublat, iar învăţământul derulat online a generat categorii noi de costuri, precum achiziţia de laptop/tabletă, telefon mobil sau echipamente periferice, costul mediu fiind de 5.800 de lei pe familie.

De asemenea, 95% dintre părinţi afirmă că au suportat costuri ascunse ale educaţiei.

„Costul total mediu nepromptat (estimarea părintelui despre cât a costat educaţia copilului într-un interval de timp, fără a i se indica categorii de costuri) este de aproximativ 4.200 de lei, mai ridicat cu 1000 de lei decât cel estimat de părinţi în 2018. Cheltuielile ajung însă la 6.798 de lei, după însumarea răspunsurilor privind cheltuieli specifice (meditaţii, rechizite, manuale)”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, aproape jumătate dintre părinţi au alocat peste 5.000 de lei educaţiei copiilor, în condiţiile în care şcoala s-a desfăşurat preponderent în online.

În top trei costuri, în ordinea importanţei percepute în calitatea educaţiei, este alcătuit din echipamente IT şi manuale şcolare, materiale igienico-sanitare şi alimentaţie.