Sunday, September 19, 2021


Preţurile mondiale la alimente continuă să crească. În martie 2021 au atins cel mai ridicat nivel din iunie 2014

Continuă creșterea prețurilor alimentelor, iar această tendință stimulează inflaţia şi afectează consumatorii din întreaga lume, scrie Bloomberg. Indicele global al preţurilor…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at aprilie 9, 2021

Continuă creșterea prețurilor alimentelor, iar această tendință stimulează inflaţia şi afectează consumatorii din întreaga lume, scrie Bloomberg.

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat în luna martie 2021 cea de-a zecea lună consecutivă de creştere, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

În luna martie 2021, acest indice a crescut până la 118,5 puncte, de la o valoare de 116,1 puncte în luna februarie, atingândcel mai ridicat nivel de după luna iunie 2014.

Creşterea din ultima lună a fost stimulată în primul rând de avansul preţurilor la uleiuri vegetale pe fondul unei cereri puternice şi al unor stocuri reduse, susţine economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian. În martie, preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 8% comparativ cu luna februarie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

În contrast, preţurile la cereale au scăzut cu 1,8% ca urmare a perspectivelor favorabile cu privire la recoltele din 2021 iar preţurile la zahăr au scăzut cu 4%, pe fondul perspectivelor unor exporturi consistente din India.

Tot joi, FAO a anunţat că se aşteaptă ca producţia mondială de cereale să crească, pentru al treilea an consecutiv, în 2021. „Producţia globală de grâu este prognozată să atingă un nou vârf de 785 milioane tone în 2021, cu 1,4% mai mult decât în 2020, influenţată de o posibilă revenire puternică în marea majoritate a Europei şi prognozelor referitoare la o recoltă record în India”, susţine FAO, citată de Agerpres.