Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Momentan, economiile la factură care pot fi făcute de consumatorii români la schimbarea furnizorului sunt mici față de ce se…
Momentan, economiile la factură care pot fi făcute de consumatorii români la schimbarea furnizorului sunt mici față de ce se întâmplă pe piețele din Europa, dar lucrurile se vor schimba în viitor.
Liberalizarea pieței de energie electrică pentru consumatorii casnici de energie electrică, ce a survenit în România la 1 ianuarie, oferă posibilitatea schimbării gratuite a furnizorului de energie electrică. În teorie este un proces relativ simplu și gratuit, iar concurența pe o piață normală ar trebui să aducă facturi mai mici.
Datele pentru România arată o potențială economie de câteva zeci de euro pe an, sau, procentual, de 10% din factura anuală – datele nu sunt segmentate mai adânc. Este puțin în termeni de bani față de alte state, cum se vede în grafic, dar, ca reducere procentuală, nu este cel mai rău.
În ciuda creșterii bruște a facturilor la energia electrică din acest an, ca urmare a liberalizării ce a luat locul prețurilor reglementate, care erau mult sub cele de piață, energia electrică pentru populație este încă ieftină comparativ cu alte state.
Din acest prim motiv, eventualele economii făcute la schimbarea furnizorului sunt mai mici, în termeni absoluți, decât pe alte piețe. În aceeași ordine de idei, prețul final al energiei din factură este compus din cel al energiei propriu-zise, plus tarife de rețea și taxe. Ce se poate negocia este doar prețul energiei active, care, după creșterile de preț din ultima vreme, au ajuns cam la 40% din factura totală. În plus, consumul casnic de energie electrică este încă mic, ca medie, în România, deci nici economiile, în bani, nu sunt foarte mari.
Sursa: economica.net