Tuesday, June 22, 2021


A început recensământul agricol. Eurostat: România are cele mai multe, dar și cele mai mici ferme din Europa

România ocupă prima poziție în Europa cu cele mai multe, dar și cele mai mici ferme, potrivit datelor Eurostat. Astfel,…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at mai 16, 2021

România ocupă prima poziție în Europa cu cele mai multe, dar și cele mai mici ferme, potrivit datelor Eurostat.

Astfel, nouă din zece ferme au mai puțin de patru hectare, sub media europeană care este de patru ori mai mare. Specialiștii spun că această realitate se vede cu ochiul liber în fărâmițarea terenurilor arabile în multe zone în care predomină afacerile mici de familie.

După recensământul agricol care a început săptămâna aceasta în toată țara, aproape 20 mii de recenzori vor aduna informații care vor fi raportate Uniunii Europene, de unde se așteaptă și cei mai mulți bani pentru subvenții.

Timp de trei luni, recenzorii vor ajunge la toţi cei care au teren agricol în proprietate. Ca o noutate, cei care colectează datele au primit, în sfârşit, tablete, în loc de foaie şi pix.

Pentru fiecare cultură în parte, proprietarul trebuie să spună cât are, cât cultivă şi ce procent a dat în arendă.

Chestionarele trebuie completate cu informaţii despre animale, terenuri, utilajele şi îngrăşămintele folosite, dar şi modul de valorificare al produselor obţinute.

Pe de altă parte, ultimul recensământ arată că, deşi ţara noastră deţine o treime din fermele agricole din Uniune, acestea sunt de mici dimensiuni.

În medie, o exploataţie are 3,6 hectare, în timp ce în Europa mărimea medie este de 16,6 hectare.