Aproximativ 23% dintre respondenţii din România au un telefon compatibil cu tehnologia 5G
Aproximativ 23% dintre respondenţii din România au un telefon compatibil cu tehnologia 5G, dar numai unul din zece au şi…
Aproximativ 23% dintre respondenţii din România au un telefon compatibil cu tehnologia 5G, dar numai unul din zece au şi un abonament pentru astfel de servicii, potrivit unui raport al Ericsson ConsumerLab.
Totodată, o treime dintre utilizatorii de servicii 4G cred că serviciile 5G sunt foarte puţin sau deloc disponibile.
„Carantina şi restricţiile de deplasare, impuse de virusul COVID-19, i-au constrâns pe cei mai mulţi dintre utilizatorii 5G să utilizeze aceste servicii doar în spaţiile interioare. Din acest motiv, aceştia consideră că, pentru o experienţă 5G satisfăcătoare, calitatea recepţiei de date în interior este de două ori mai importantă decât viteza sau impactul asupra bateriei.”, se menţionează în raport.
În plus, în ciuda pandemiei, aproximativ 2 din 5 (39%) utilizatori de smartphone-uri, de la nivel global, care au participat la studiu şi-au exprimat intenţia de a adopta tehnologia 5G în 2021, acest procent fiind în creştere cu 2 puncte procentuale faţă de 2019.
Mai mult, în România, 37% dintre respondenţi (500.000 de utilizatori de smartphone-uri) spun că ar vrea să treacă la serviciile 5G, iar 22% dintre aceştia ar putea face acest lucru în anul 2021.
Totodată, raportul mai prezintă şi cinci modalităţi prin care furnizorii de servicii de comunicaţii (CSP) pot îndeplini aşteptările consumatorilor, atât în viitorul apropiat, cât şi pe termen mai lung. Printre aceste modalităţi se numără contracararea lipsei de informaţii prin educarea consumatorilor şi printr-o mai bună prezentare a beneficiilor tehnologiei 5G pentru aceştia, precum şi asigurarea unei calităţi constante a acoperirii 5G în spaţiile interioare, cât şi exterioare.
De asemenea, printre modalităţi se mai numără adaptarea la cerinţele de reţea pentru noile servicii 5G, axarea pe dorinţa consumatorilor de a accesa noi scenarii de utilizare a tehnologiei 5G, dar şi accelerarea disponibilităţii scenariilor de utilizare existente, şi a celor noi, prin parteneriate ecosistemice.
Potrivit cercetării, calitatea conectivităţii la interior reprezintă unul dintre principalele interese ale consumatorilor, unul din cinci utilizatori 5G reducând deja utilizarea Wi-Fi pe telefoane (în spaţiile din interiorul clădirilor), datorită beneficiilor conectivităţii mobile 5G.