Wednesday, July 17, 2024


România, pe locul şase în UE la cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei în luna aprilie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna aprilie până la 2%, de la 1,7% în luna…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at mai 20, 2021

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna aprilie până la 2%, de la 1,7% în luna martie, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Ungaria (5,2%) Polonia (5,1%), Luxemburg (3,3%), Cehia (3,1%), Suedia (2,8%) şi România (2,7%), arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.

Comparativ cu situaţia din luna martie 2021, rata anuală a inflaţiei a scăzut în trei state membre, a rămas stabilă într-un singur stat şi a crescut în 23 de ţări. În rândul acestora din urmă se regăseşte şi România, unde rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2,7% în aprilie, de la 2,5% în martie. Comparativ, în luna aprilie 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 2,3%, scrie Agerpres.

Datele Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a crescut de la 1,3% în luna martie, până la 1,6% în luna aprilie. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 0,96 puncte procentuale, urmată de servicii, cu majorare de 0,37 puncte procentuale, şi preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (plus 0,16 puncte procentuale).

După mai multe luni în care zona euro a avut o inflaţie negativă, acest indicator se apropie treptat de ţinta de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu.