Wednesday, July 17, 2024


Amenzi pe bandā rulantă date de polițiști, agenților economici din județul Bacău

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău au întocmit 2 dosare penale și au indisponibilizat bunuri, în urma unei…

PublicatCurierul , in Actualitate , at mai 29, 2021

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău au întocmit 2 dosare penale și au indisponibilizat bunuri, în urma unei acțiuni pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se pot comite de către operatorii economici.

În perioada 26-27 mai a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău şi cei din Dărmăneşti au acționat pe raza judeţului, în vederea prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se pot comite de către operatorii economici.

Au fost efectuate 48 de verificări economice și aplicate 25 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 77.500 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparatele de marcat electronice, a prevederilor Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun și ale Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID 19. De asemenea, a fost confiscată suma totală de 4.300 lei, reprezentând contravaloarea produselor vândute şi neevidenţiată în casele de marcat electronice.Totodată, în urma activităților desfășurate, au fost constatate 2 infractiuni de punere în circulatie a unor produse purtând însemnele unor mărci cunoscute, prevăzute de Legea nr. 84/1998. În cauză, s-a dispus indisponibilizarea produselor susceptibilie a fi contrafăcute,în vederea continuării cercetărilor.

Exemple: 1. Polițiștii de investigare a criminalității economice au efectuat verificări la o societate comercială din Bacău, unde au constatat că operatorul economic comercializa 104 produse de îmbrăcăminte purtând însemnele unor branduri consacrate, fără a avea acordul titularilor mărcilor respective, existând astfel suspiciunea de a fi contrafăcute. Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute și pedepsite de Legea nr. 84/1998, constând în punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate. Produsele în valoare de aproximativ 10.400 de lei au fost indisponibilizate în vederea stabilirii autenticităţii lor.

2. În urma verificării economice efectuate la punctul de lucru al unei societăţi comerciale din Bacău, s-a constatat faptul că se oferea spre comercializare un număr de 11 articole de îmbrăcăminte susceptibile a fi contrafăcute, din cauza calităţii vizibil scăzute şi a preţului de vânzare relativ mic în comparaţie cu un produs similar original. În cauză, poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de contrafacere de marcă în modalitatea punerii în circulaţie a unor produse purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, produsele vizate, în valoare aproximativă de 1.100 lei, fiind indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.