Friday, September 29, 2023


Cetățenii UE cred că schimbările climatice sunt cea mai gravă problemă. Pentru români, sărăcia și bolile sunt mai importante

Potrivit noului sondaj Eurobarometru publicat luni, europenii cred că schimbările climatice sunt problema cea mai gravă cu care ne confruntăm în prezent….

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at iulie 5, 2021

Potrivit noului sondaj Eurobarometru publicat luni, europenii cred că schimbările climatice sunt problema cea mai gravă cu care ne confruntăm în prezent. Pentru români, însă, schimbările climatice nu sunt cea mai gravă problemă, considerând riscul de răspândire a infecțiilor o problemă mai amenințătoare. De asemenea, situația economică și sărăcia sunt văzute de români ca fiind mai grave decât schimbările climatice.

Mai mult de 9 din 10 respondenți consideră că schimbările climatice sunt o problemă gravă (93 %), iar aproape 8 din 10 (78 %) – că este o problemă foarte gravă. Atunci când li s-a cerut să spună care este problema cea mai gravă cu care ne confruntăm în prezent la scară planetară, peste un sfert (29 %) dintre respondenți au indicat fie schimbările climatice (18 %), fie deteriorarea mediului natural (7 %), fie problemele de sănătate legate de poluare (4 %).

În ceea ce privește politicile care pot fi adoptate pentru a remedia problema schimbărilor climatice, 9 din 10 europeni (90 %) sunt de părere că emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui reduse la minimum, iar celelalte tipuri de emisii ar trebui compensate astfel încât Europa să poată deveni neutră din punct de vedere al climei până în 2050. Aproape 9 din 10 europeni (87 %) consideră că este important ca UE să stabilească ținte ambițioase în ceea ce privește sporirea utilizării energiei din surse regenerabile și același procent crede că e important ca UE să acorde sprijin țărilor pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

În România, mai puțin de unul din zece respondenți (7%, sub media UE de 18%) consideră că schimbările climatice sunt singura problemă cea mai gravă cu care se confruntă lumea. La fel ca în 2019, schimbările climatice sunt pe locul patru în România.

Cele mai grave probleme indentificate de români sunt răspândirea infecțiilor (23%), sărăcia și foametea (19%), precum și situația economică (17%). Totodată 7% dintre români consideră că problemele de sănătate cauzate de poluare sunt cea mai gravă problemă, tot 7% considerând deteriorarea naturii drept cea mai gravă amenințare. Statul de drept, terorismul internațional sau conflictele armate au fost și ele indicate de români printre problemele grave cu care se confruntă lumea.

Sursa: Digi24