Thursday, July 29, 2021


“European HeArts”, un nou proiect implementat de Asociația de Tineret ONESTIN

Încă din anul 2005, Asociația de Tineret ONESTIN a avut un rol activ în dezvoltarea tinerilor din comunitate, atât prin…

PublicatCurierulDeStiri , in Cultură și Educație Social , at iulie 17, 2021

Încă din anul 2005, Asociația de Tineret ONESTIN a avut un rol activ în dezvoltarea tinerilor din comunitate, atât prin desfășurarea de activități care să facă uz de puterea educației non-formale, cât și prin implicarea în diverse proiecte europene, unele fiind organizate de aceasta, iar în altele având postura de partener.

Următorul proiect care urmează să fie implementat de voluntari, sub coordonarea lui Bogdan Hanganu, este “European HeArts”, un rezultat al schimbului de tineri “Visual HeArts”, care a avut loc în 2015, în Italia, și a adus în prim-plan descoperirea de sine prin intermediul artei, dar și explorarea sentimentului de cetățenie europeană. Pornind din inițiativa unor foști participanți, noua versiune are în vedere utilizarea concluziilor avute de ei la nivel de comunitate și orientarea spre dimensiunea comună.

Acesta constă într-un schimb de tineri care se va derula în perioada 17-26 iulie 2021, în satul Haloș din Mănăstirea Cașin, odată cu mobilizarea a 30 de tineri din 5 țări (Grecia, Italia, Spania, Portugalia și România). Printr-un dialog intercultural și ateliere non-formale, mobilitatea urmărește exprimarea emoțiilor prin arte performative, dar și instituirea lor drept  bază la alcătuirea unui sistem economic și social care să atingă nevoile fundamentale ale tuturor.

De la cunoașterea intrinsecă și acceptarea vulnerabilității ca o oportunitate de integrare în primă fază, accentul va trece ulterior la raportarea participanților ca membri ai unei comunități multiculturale, obiectivele proiectului fiind susținute de cercetările elaborate de Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit acestora, sinuciderea este a doua principală cauză a decesului survenit în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15-29 de ani, puternic legată de sentimentul izolării, discriminare, despărțiri în urma unor relații  sau diferite forme ale depresiei.

În consecință, Asociația de Tineret Onestin dorește prin această inițiativă, să ofere participanților implicați, posibilitatea de a simula și propune o Europă bazată pe valori de integrare, respect, colaborare, sprijin sau creativitate, prin metode inovatoare, non-formale și prin crearea unei rețele europene de bune practici, emoțiile și nevoile umane fiind considerate drept punctul de plecare al viitoarelor politici și nu componentele economice.

24 de italieni, greci, portughezi si spanioli sa pregatesc sa ajunga la Onesti pentru schimbul de tineri din cadrul programului Erasmus+ „European heArts” din perioada 17-26 iulie!

La scurt timp dupa, in perioada 4-13 august, alti 24 de reprezentati ai acestor tari si ai asociatiilor Quinta das Relvas, Outside The Box, Active Green Solution si Jarrón Club, vor desfasura activitati legate de cultura carnii de porc din fiecare tara, impactul mancarii asupra mediului inconjurator si al sanatatii, vor schimba si experimenta retete de marmelada de smochine, conserve de iarna, sos de rosii sau muraturi cu iz Mediteran, intr-un ambient multicultural si non-formal!

Daca ai intre 16 si 30 de ani si vrei sa faci parte din echipa Romaniei, completeaza formularul de mai jos: https://forms.gle/qjpaXDrfL9Ku4A7Q8