Friday, September 29, 2023


S-au inmultit aparitiile ursilor in zona Onestiului

În seara zilei de marţi, 10 august, locuitorii comunei Caşin şi municipiului Oneşti au fost avertizaţi prin sistemul RO-ALERT de…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Comunicate Social , at august 11, 2021

În seara zilei de marţi, 10 august, locuitorii comunei Caşin şi municipiului Oneşti au fost avertizaţi prin sistemul RO-ALERT de prezenţa unui urs .

”În comuna Caşin, sat Caşin (LA PRUND – LA STANA BĂLĂNICA), a fost semnalata prezenţa unui animal sălbatic (urs). Pentru protecţia dumneavoastră vă rugăm să evitaţi deplasarea în zona menţionata. Respectaţi recomandările autorităţilor locale. ISU Bacău.”

Anterior, astfel de mesaje au fost emise pentru Slănic Moldova, semnalizându-se apariţia în staţiune a unei ursoaice cu pui dar şi a unui alt urs, solitar.

Guvernul a aprobat la finele lunii iulie ordonanţa de urgenţă cu metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun.

Ordonanța reglementează modalitățile de intervenție în cazul urșilor care ajung în localități, iar prezența acestora vă fi semnalată la numărul unic de urgență 112 de către orice persoană.

Nivelul de risc, în funcție de comportamentul animalului, este clasificat astfel:

Nivel de risc redus: animalul a fost observat ocazional în intravilan, se retrage la observarea oamenilor (50-100 m)

Nivel de risc mediu: animalul nu se retrage la observarea oamenilor (50-100 m), animalul surprins/alungat lansează un atac fals, animalul a fost observat repetat în intravilan, nu este oprit de măsuri de protecţie existente, se hrăneşte cu gunoaie în prezenţa oamenilor

Nivel de risc mare: animalul se află prins într-o capcană neautorizată, animalul surprins/alungat lansează un atac, intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului, nu se retrage când este alungat, devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante, atacă omul în zona locuită, atacă animale domestice în intravilan.