Tuesday, October 26, 2021


Suntem pe locul 4 în UE la economia neagră

Aproape un sfert din piața muncii este nefiscalizată, iar micile afaceri netaxate ajung să fie principala sursă de venit pentru…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at august 12, 2021

Aproape un sfert din piața muncii este nefiscalizată, iar micile afaceri netaxate ajung să fie principala sursă de venit pentru mulți români.

Meșteri, persoane care fac curățenie în case sau cei care își închiriază, apartamentele, de pildă, fără contract, la ANAF sunt doar o parte.

Inclusiv unii angajatori preferă să plătească o mare parte din salarii în plic, spun analiștii, punând pe cartea de muncă a angajatului doar minimul pe economie.

Banii din economia neagră sau gri, dar și cei trimiși de rudele din străinătate, susțin consumul tot mai mare din România.

Mii de oameni își închiriază apartamentele, iar doritorii pot obține uneori un preț mai mic, fără contract.

Datele INS arată că în țara noastră sunt 1,5 milioane de români care spun că au loc de muncă, însă nu sunt înregistrați ca salariați.

Fie sunt cei care au activități independente, care nu sunt fiscalizate, fie sunt cei care lucrează la negru. Cu o formă legală de lucru sunt înregistrați peste 5 milioane de români.