Saturday, May 25, 2024


Peste 400.000 de familii vor primi ajutor de la stat pentru plata facturilor la energie și gaze

Peste 400.000 de familii vor primi ajutor, din toamnă, pentru plata facturilor la energie și gaze care au explodat în…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at august 20, 2021

Peste 400.000 de familii vor primi ajutor, din toamnă, pentru plata facturilor la energie și gaze care au explodat în ultimul an a promis ministrul Energiei după o ședință de urgență la Guvern.

Planul este ca cei mai vulnerabili consumatori, cu venituri mici, să primească sprijin după ce mulți au acumulat restanțe uriașe.

Piaţa de energie a fost liberalizată de la 1 ianuarie, iar între timp facturile au explodat. Energia electrică costă acum mai mult cu 25% mai mult faţă de vara anului trecut, arată datele statistice. Premierul a cerut explicaţii de la autorităţile din domeniu.

Ministrul energiei spune că ‘’in octombrie sau noiembrie’’ ar putea intra în vigoare legea consumatorului vulnerabil, prin care vor fi acordate subvenţii la plata facturilor. Vor beneficia românii cu venituri mici.

O lege pentru românii vulnerabili este aşteptată de ani de zile. Guvernul estimează că sunt 400 de mii de consumatori vulnerabili – ei vor putea primi ajutor şi pentru plata electricităţii, dar şi a gazelor. Vor fi discutate mai multe criterii în baza cărora să fie dat ajutorul. De pildă, în funcţie de venit, de aceste ajutoare ar putea beneficia cei care au un venit de cel mult 810 lei de persoana în cazul familiilor şi aproape dublu pentru persoanele singure.

Între timp, Ministrul Energiei îi îndeamnă pe oameni să-şi facă noi contracte.