Wednesday, August 17, 2022


23 AUGUST: Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului

Ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European, printr-o Declaraţie din anul 2008, ca Ziua…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Cultură și Educație Politică Social , at august 23, 2021

Ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European, printr-o Declaraţie din anul 2008, ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului şi Comunismului. Totodată, în anul 2011, Parlamentul României, prin Legea nr. 198, a declarat ziua de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului.

La data de 23 august 1944, România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei. Prin lovitura de stat de la 23 august, regele Mihai I a decis demiterea şi arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României şi conducătorul statului, încetarea alianţei cu Puterile Axei şi începerea tratativelor de armistiţiu cu Aliaţii, dar şi colaborarea militară cu Uniunea Sovietică. Momentul vine după cinci ani de la semnarea unui pact secret între Germania nazistă şi URSS, în 23 august 1939, care a şi dus la pierderea Basarabiei pentru noi, dar şi la declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, conform multor analişti istorici.

Un efect al Pactului a fost revenirea Transilvaniei de Nord în granițele României, în timp ce Cadrilaterul retrocedat Bulgariei, precum și Basarabia și Bucovina de nord cedate Uniunii Sovietice, în 1940, rămâneau în posesia acestora.

Actul de la 23 august 1944 a accelerat înaintarea Aliaților spre granițele Germaniei. Armata română a participat atât la operațiunile împotriva Germaniei naziste de pe teritoriul său cât și la cele din Ungaria și Cehoslovacia.

Momentul Ziua de 23 august a rămăs în mintea românilor drept cea mai importantă sărbătoare comunistă, când organizau activităţi în „cinstea” lui Nicolae Ceauşescu, de ”Ziua Națională a României”.

Parade fastuoase, materiale de propagandă, demonstraţii ale oamenilor muncii, cântece pioniereşti, marşuri militare sau spectacole omagiale erau doar câteva dintre manifestările organizate în „Epoca de Aur” pentru a celebra ziua de 23 august.