Thursday, July 18, 2024


Osemintele unui soldat rus din Primul Război descoperite în apropierea Oneștiului

Duminică, 19 Septembrie, pe dealul Sugura, în zona numită Moscoșeni, satul Buruieniș, au fost descoperite oasele unui soldat rus din…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at septembrie 23, 2021

Duminică, 19 Septembrie, pe dealul Sugura, în zona numită Moscoșeni, satul Buruieniș, au fost descoperite oasele unui soldat rus din Primul Război Mondial. Cei care au făcut descoperirea sunt membrii Asociației Prospectorii Istoriei, care cercetează zona frontului din Valea Trotușului, între Ghimeș și Comănești.

Descoperitorul, Ovidiu Gherman din Bacău, i-a dat numele „Sasha”, fiind vorba despre un soldat foarte tânăr, probabil în preajma majoratului. Osemintele au fost descoperite într-o poziție nefirească: cu fața în jos, cu membrele nealiniate pe lungimea corpului. Accesoriile militare cu care a fost îngropat au fost aruncate pe lângă trup, neavând o localizare ordonată. Una din cartusiere a fost găsită în zona capului, iar cea de a doua în zona picioarelor, împreună cu cataramă din fier și rămășițele din cureaua de piele și cana din aluminiu. De asemenea, resturile unui rucsac militar au fost găsite în zona picioarelor; rucsacul conținea puține obiecte care au putut fi identificate, printre care trei cazmale militare și fragmentele unui bidonas de ulei pentru curățarea armei, restul obiectelor fiind distruse de vreme și de mineralizarea puternică a solului.

În cursul acestei zile, prospectorii au descoperit și alte obiecte care vor fi mărturie evenimentelor din Octombrie – Noiembrie 1916 de la Buruieniș – Agăș; după ce vor fi restaurate, aceste obiecte vor fi expuse în expoziții tematice la muzeele din țară și la expoziția permanentă de la sediul asociației Prospectorii Istoriei de la Comănești.

Sursa:history-prospectors.com