Sunday, July 14, 2024


Românii cheltuie, lunar, cei mai mulţi bani pe mâncare

Românii cheltuie, lunar, cei mai mulţi bani pe mâncare. Aproape 35 la sută din venituri, potrivit ultimelor date INS. Abia…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at octombrie 6, 2021

Românii cheltuie, lunar, cei mai mulţi bani pe mâncare. Aproape 35 la sută din venituri, potrivit ultimelor date INS. Abia după ce plătesc şi utilităţile, transportul şi cele necesare pentru întreţinerea locuinţei, românii se gândesc şi la sănătate sau educație. Și deși veniturile medii lunare ale unei familii au crescut în al doilea trimestru din acest an cu 496 de lei față de aceeași perioadă din 2020 și cheltuielile au crescut cu 546 de lei.

Oamenii n-au reușit, însă, să economisească prea mult dacă ne uităm și la cheltuieli. Astfel, în lunile aprilie, mai și iunie ale anului trecut cheltuielile totale ale unei familii au fost de aproape 4.163 de lei.

Anul acesta au crescut cu peste 13%, până la 4.709 lei. Altfel spus, cheltuielile au reprezentat 85% din veniturile totale.

Cei mai mulţi bani s-au dus pe mâncare, pe bunurile nealimentare, plata facturilor şi a impozitelor către stat, adică aproape jumătate din cheltuielile totale și cu 85 de lei mai mult față de perioada similară din 2020.

Românii au alocat sume însemnate şi pentru încălțăminte şi îmbrăcăminte, dar şi pentru băuturile alcoolice şi tutun.

În schimb, cumpărarea unei locuinţe sau a unui teren reprezintă o pondere mică în total cheltuielilor unei familii. Doar 0,5% din întreaga sumă au fost direcţionaţi către o asemenea investiţie.