Thursday, July 18, 2024


Samsarii care aduc maşini din străinătate pentru revânzare, vor fi obligați să le facă RAR-ul.

Samsarii care aduc maşini din străinătate vor fi obligaţi să le înscrie personal la Registrul Auto Român, pe numele lor,…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at octombrie 13, 2021

Samsarii care aduc maşini din străinătate vor fi obligaţi să le înscrie personal la Registrul Auto Român, pe numele lor, înainte de a le vinde. Decizia de modificare a legislaţiei a fost luată după ce autorităţile au constatat că statul a pierdut peste un miliard de lei în ultimii cinci ani, prin neplata TVA-ului de către cei care vând maşini aduse din afară.

Pentru ca noile reguli să intre în vigoare, este nevoie de un protocol încheiat între RAR și ANAF.

Potrivit autorităţilor, în ultimii cinci ani statul a fost păgubit cu 1,4 miliarde de lei din aceste afaceri. Samsarii spun că modificarea legislativă îi vizează pe cei care au firme, care în ultimii ani au făcut averi colosale.

„Dacă o firmă cumpără o mașină din Germania, în mod normal ar trebui să vină cu mașina în țară, să-i facă omologarea la RAR și în urma revânzării, la prețul de factură cu care a fost achiziționată în Germania, ar trebui să-i pună partea de TVA, care implicit îi ridică prețul. În condițiile în care se fac mai multe acte succesive, cu tot soiul de firme fantomă, practic statul este eludat de TVA”, a declarat Radian Tufă, director general RAR, potrivit digi24.

Reamintim că anul trecut, în România au fost vândute 880.000 de maşini second hand, dintre care 380.000 au fost aduse din străinătate. În primele 3 luni ale acestui an, s-au vândut peste 122.000 de autoturisme noi și rulate. Doar 21.000 au fost noi, restul, la mâna a doua.