Wednesday, May 1, 2024


Controale în piețele din tot județul Bacău

Echipe mixte de specialiști ai Direcției Agricole, ANAF și ai Protecției Consumatorilor, iau cu asalt piețele agricole de peste tot….

PublicatCurierul , in Actualitate , at octombrie 21, 2021

Echipe mixte de specialiști ai Direcției Agricole, ANAF și ai Protecției Consumatorilor, iau cu asalt piețele agricole de peste tot. Sunt verificate mai ales documentele în baza cărora cei din piețe își vând marfa. La controale participă și inspectorii sanitari-veterinari și de la Oficiul Fitosanitar, precum și ofițeri ai Poliției Bacău.

Piețele agro-alimentare din județ sunt luate la bani mărunți, în perioada aceasta, de către specialiștii Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ). În principal, sunt verificate documentele deținute de producătorii agricoli persoane fizice, dar mai cu seamă cele aflate asupra comercianților din piețe. Verificările au loc, printre altele, ca urmare a faptului că, în astfel de locații, peste tot, în țară, s-a descoperit că majoritatea tarabelor sunt ocupate de samsari, în dauna adevăraților producători.

Astfel, mulți dintre comercianți au fost prinși că dețineau acte false de producători, obținute ilegal de la diverse primării, deși nu fac agricultură. Documentele erau folosite de aceștia pentru a-și asigura un loc de vânzare în piețele țărănești. În plus, controalele vin și ca urmare a creșterii situaților în care marfa de la tarabe (dar și din unele supermarket-uri) este etichetată ca fiind produs românesc, deși, în realitate, marfa provenea din afara țării, inclusiv din state care nu sunt membre UE.

„Activitatea de inspecții și control în piețele agricole din județ se desfășoară în mod permanent, în toate piețele agroalimentare din județ: în orașul Bacău, atât la Piața Centală, Piața Sud și Piața de Gros, cât și în aprozare, supermarket-uri etc, iar în orașele Buhuși, Onești, Moinești, Comănești, Dărmănești, Slănic Moldova, Târgu Ocna, la piețele de legume – fructe, market-uri și aprozare”, au precizat reprezentanții Direcției Agricole Bacău.

Controalele din piețe, sprijinite activ de polițiști

Cert este că seria de controale se va derula în echipe mixte formate din consilieri de la Direcția Agricolă, comisari ai ANAF și ai Protecției Consumatorilor, inspectori sanitari-veterinari și de la Oficiul Fitosanitar, precum și ofițeri ai Poliției Bacău. De altfel, deja, de la începutul lunii, au fost verificați în total de 26 de producători agricoli și comercianți, (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale) din Bacău, Moinești, Comănești, Dărmănești, Onești, respectiv Târgu Ocna.

La un control similar, făcut în vară la piețele din Bacău, Onești, Moinești, Târgu Ocna, Buhuși și Podu Turcului au fost date 12 amenzi totalizând 46.800 lei. Sancțiunile au fost aplicate pentru neetichetarea mărfii, lipsa din carnetul de comercializare a cantităților vândute și a celor rămase, sau neevidențierea de pe etichete a datelor privind calitatea produselor, data recoltării acestora, numele și prenumele/denumirea producătorului etc.

Ce se verifică?

În cadrul controalelor, sunt verificate atât calitatea, trasabilitatea, evidența și conformitatea cu standardele naționale și ale UE (mergându-se până la determinarea reziduurilor de pesticide și a altor contaminanți), cât și etichetarea produselor, documentele de însoțire, inclusiv modul în care se face transportul produselor achiziționate de la producătorii agricoli etc. Dacă sunt descoperite ilegalități, comercianții pot încasa amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei. Pot primi și doar un simplu avertisment, evident, doar dacă aceștia sunt la prima abatere.