Wednesday, July 17, 2024


La mulți ani, Nadia

Pentru a onora pe marea campioană a gimnasticii mondiale și o frumoasă aniversare, Romfilatelia îi dedică Nadiei Comăneci emisiunea de mărci poștale…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social Sport , at noiembrie 12, 2021

Pentru a onora pe marea campioană a gimnasticii mondiale și o frumoasă aniversare, Romfilatelia îi dedică Nadiei Comăneci emisiunea de mărci poștale „La mulți ani, Nadia!”.

Emisiunea, alcătuită dintr-un timbru, cu valoarea de 9 lei, o coliță nedantelată, cu valoarea de 31,50 lei și un plic „prima zi”, va intra în circulație vineri, 12 noiembrie a.c., ziua aniversării marii sportive.

Pe timbrul coliței emisiunii este redată o secvență dintr-un exercițiu la bârnă al Nadiei Comăneci, iar pe plicul „prima zi” sunt ilustrate timbre și colițe filatelice dedicate, de-a lungul timpului, renumitei sportive, informează ROMFILATELIA.

Acest proiect filatelic reprezintă un prilej pentru toți cei care o iubesc pe Nadia Comăneci de a retrăi emoția de la Jocurile Olimpice de Vară din 1976, de la Montreal, când o copilă a plaiurilor moldave devenea o stea internațională.

Relatările presei anului 1976 au explodat odată cu performanța ei de la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal. Prima notă de zece din istoria gimnasticii mondiale îi era atribuită unei micuțe sportive de 14 ani din România.

După remarcabila sa evoluție de la Jocurile Olimpice, două dintre elementele prezentate în concurs, îi poartă și azi numele: „Coborâre Comăneci” și „Salt Comăneci”, fiind supranumită și „Zeița de la Montreal”. Considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX, este și prima gimnastă româncă inclusă în International Gymnastics Hall of Fame in 1993.

Pentru România și românii de pretutindeni, Nadia aparține patrimoniului național, numele ei fiind asociat cu România mai mult decât oricare altul. Aprecierea și admirația pentru meritele deosebite avute de-a lungul carierei sportive au făcut înconjurul lumii, rămânând în sufletele tuturor românilor de pretutindeni.

Respect, admirație, recunoștință pentru steaua gimnasticii feminine mondiale!