Thursday, July 18, 2024


BACĀU:SUTE DE KILOGRAME DE PRODUSE DIN CARNE DE PUI CONTAMINATE CU SALMONELLA

Având în vedere numărul mare de notificări de alertă, primite în ultima perioadă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente…

PublicatCurierul , in Actualitate , at noiembrie 24, 2021

Având în vedere numărul mare de notificări de alertă, primite în ultima perioadă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul României a unor loturi de carne de pasăre, provenite din Polonia, în care s-a identificat Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sănătatea consumatorilor, D.S.V.S.A. Bacău a intensificat controalele privind comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor provenite din Polonia.

Controalele au fost efectuate la nivelul depozitelor frigorifice de destinație, a platformelor logistice ale supermarket-urilor, unităților de reambalare carne de pasăre, unităților de tranșare a cărnii de pasăre, care fac comerț intracomunitar cu carne de pasăre, dar și cu privire la comercializarea ouălor provenite alte state membre, pentru a se verifică dacă se respectă standardele de comercializare a acestora, informează DSVSA Bacău.

Până la acestă dată, la nivelul județului Bacău au fost efectuate de 20 controale oficiale, iar pentru neconformitățile constatate s-au dispus conform cadrului legal, următoarele măsuri:

 -retragerea de la comercializare a cantității de 30 kg pulpe pasăre  și 1.800 kg pipote pasăre, care au fost dirijate spre neutralizare conform legislației sanitare veterinare în vigoare  la unități de neutralizare autorizate

-sancționarea contravențională cu amendă în valoare de 16.000 lei pentru depozitarea necorespunzătoare a SNCU și neasigurarea trasabilității.

Cu ocazia controalelor s-au prelevat și probe de carne pentru identificarea unor posibile loturi contaminate cu Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium (criteriu de siguranță pentru această categorie de carne) care se analizează de către L.S.V.S.A. Bacău laboratoar acreditat RENAR.

Salmonella este un gen de bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecțioase (febră tifoidă, paratifos, intoxicații alimentare etc.). Salmonella este cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau de apă infectată.