Thursday, July 18, 2024


Percheziții DIICOT în Bacău. Suspecții sunt acuzați de trafic de persoane, camătă, șantaj și exploatarea cerșetorilor

Astăzi, 24 noiembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at noiembrie 24, 2021

Astăzi, 24 noiembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au efectuat 5 percheziții domiciliare, la locuințele unor persoane bănuite de trafic de persoane, camătă, șantaj, exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile și exploatarea cerșetoriei.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2014, mai multe persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunilor de camătă și exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile.  

De asemenea, liderii acestei grupări ar fi identificat și racolat persoane vulnerabilizate, pe fondul unor practici vicioase, în special al consumului de alcool, pe care le-ar fi determinat, prin metode dolosive, să consimtă la transmiterea dreptului de proprietate asupra imobilelor pe care le dețineau. 

3 persoane ar fi fost încurajate să consume băuturi alcoolice și substanțe psihoactive, fiind determinate să semneze procuri notariale, în vederea deposedării de locuințe.

În cursul anului 2013, o persoană ar fi primit un împrumut de 6.000 de euro, de la una dintre persoanele bănuite, pe care l-ar fi garantat cu apartamentul pe care îl deținea. Întrucât împrumutul nu ar fi fost achitat la termenul convenit, imobilul, care a făcut obiectul ipotecii convenționale, a fost executat silit.

Totodată, au fost identificate alte două persoane care ar fi fost obligate de către persoanele bănuite să practice cerșetoria, în folosul acestora.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, vor fi conduse, în vederea audierii, 5 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

La nivel național, procurorii D.I.I.C.O.T. și ofițerii de poliție judiciară efectuează un număr de 87 de percheziții domiciliare și pun în executare 152 de mandate de aducere. Acțiunile urmăresc „documentarea activității infracționale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor, indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal și, nu în ultimul rând, identificarea și protejarea victimelor unor astfel de infracțiuni”, potrivit unui comunicat DIICOT.