Wednesday, July 17, 2024


Se iau în calcul mai multe scenarii de relaxare a restricțiilor în perioada sărbătorilor

Autorităţile se gândesc deja la măsuri de relaxare de Anul Nou, după ce numărul cazurilor de coronavirus a scăzut simţitor…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at decembrie 7, 2021

Autorităţile se gândesc deja la măsuri de relaxare de Anul Nou, după ce numărul cazurilor de coronavirus a scăzut simţitor în România. Se iau în calcul mai multe scenarii.

De Revelion, petrecerile ar putea fi permise până la 2 noaptea, iar programul magazinelor ar putea fi prelungit faţă de ora de închidere de acum.

Pe de altă parte, urmează ca de săptămâna aceasta să fie impuse noi restricții pentru cei care sosesc în țară, în contextul în care avem deja confirmarea a două cazuri de infectare cu Omicron în România.

Cel mai probabil în perioada sărbătorilor de iarnă se va merge pe o relaxare a restricțiilor, așa cum s-a întâmplat și în zilele de Paște.

Și se ia într-adevăr în calcul varianta ca circulația pe timpul nopții să fie permisă până la ora 2. Asta ar însemna că măsura carantinei să fie aplicată în noaptea de Revelion între 2 și 5 dimineața. Totodată se discută și prelungirea programului magazinelor, care ar putea rămâne deschise până la ora 10 sau 11 noaptea.

Nu s-a luat însă nici decizie concretă nici în ceea ce privește organizarea petrecerilor în noaptea dintre ani. Rămâne de văzut dacă pot fi organizate. Alexandru Rafila a declarat că măsurile vor fi făcute publice în timp util şi a specificat că Ministerul Sănătăţii nu recomandă organizarea de evenimente cu un număr mare de persoane.

Măsurile pentru sărbători vor fi dezbătute şi adoptate în cursul acestei săptămâni. Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este firesc pentru această perioadă, rugămintea este să înţeleagă, chiar dacă incidenţa este mică sau va fi mică, în perioada sărbătorilor de iarnă, utilizarea corectă a măştii, în spaţii aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri, este absolut obligatorie. Vom avea o presiune suplimentară din cauza acestei tulpini noi, Omicron, şi cred că fiecare are responsabilitatea de a se proteja nu numai personal, dar şi pe cei cu care venim în contact. Nu recomandăm să fie evenimente cu număr mare de persoane şi aglomeraţii. Nu putem discuta de petreceri, dar dacă acest lucru se întâmplă şi cadrul legal va permite acest lucru, trebuie desfăşurate în condiţii de siguranţă. Populaţia nu trebuie să creadă că o incidenţă scăzută reprezintă un element de nerespectare a unor reguli, ci dimpotrivă, înseamnă un element de păstrare a incidenţei scăzute şi de păstrare a vieţii cât mai aproape de normalitate”, a spus Rafila

Toate aceste lucruri urmază să fie stabilite într-o ședința de guvern care va avea loc în apropierea sărbătorilor. Autoritățile vorbesc de restricții rezonabile, însă cu sigurată vor ține cont și de incidența cazurilor de covid 19. Mai ales în condițiile în care în România avem deja două persoane diagnosticate cu noua varianta a coronavirusului și posibil încă una, în urma rezultatelor parțiale ale secvențierii tulpinii în cazul unei alte persoane.