Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a organizat Conferința anuală a Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România – Curierul de stiri
Friday, March 29, 2024


Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a organizat Conferința anuală a Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România

În anul 2020, la inițiativa Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, cu participarea instituțiilor de învățământ…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Cultură și Educație Social , at decembrie 18, 2021

În anul 2020, la inițiativa Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, cu participarea instituțiilor de învățământ preuniversitar militar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a fost creată Rețeaua Școlilor de Învățământ Militar din România (R-SIM).
Această inițiativă a fost concretizată prin semnarea Protocolului de cooperare instituțională, la data de 27 noiembrie 2020, de către instituțiilor de învățământ preuniversitar militar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Justiției.
Protocolul de cooperare prin care s-au pus bazele Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România este justificat de necesitatea dezvoltării relațiilor de colaborare, de cunoaștere și integrare a bunelor practici în domeniul pregătirii personalului propriu al instituțiilor care fac parte din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, în scopul armonizării și creșterii nivelului de expertiză în procesul de școlarizare specific învățământului militar.

În spiritul promovării principiilor de bază care guvernează învăţământul preuniversitar din România, scopul declarat al R-SIM este de a facilita schimburile de cunoștințe, împărtășirea bunelor practici, sprijin reciproc, precum și încurajarea și valorificarea activităților de cercetare, de învățare și dezvoltare profesională continuă în interesul tuturor membrilor.

În calitate de instituție care asigură președinția R-SIM pentru anul în curs, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a organizat, în perioada 15 – 16 decembrie 2021, la sediul instituției, prima Conferință anuală a Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România, având ca temă: „Sistemul de recrutare și selecție a candidaților pentru instituțiile de învățământ militar din România”.

Prima zi a Conferinței (15 decembrie 2021) a debutat cu prezentarea generală a Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România, precum si a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna si a membrilor fondatori R-SIM și a continuat cu vizitarea școlii.
În partea a doua a zilei, au fost discutate aspecte administrative privind funcționarea R-SIM, respectiv exprimarea voturilor privind desemnarea președintelui R-SIM în anul 2022, preluarea secretariatului general al R-SIM, oportunitatea invitării instituțiilor de învățământ din cadrul M.Ap.N. în vederea aderării la R-SIM, precum si alte aspecte de interes.
Pentru cea de-a doua zi (16 decembrie 2021), agenda Conferinței a cuprins prezentarea altor instituții participante, respectiv Direcția Generală Anticorupție si Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova.
În scopul extinderii Rețelei Școlilor de Învățământ Militar din România, în cadrul conferinței, a fost lansată invitația oficială de a deveni membru partener Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova.
Totodată, în cadrul conferinței s-a desfășurat o întâlnire de lucru cu tema ”Sistemul de recrutare și selecție a candidaților pentru instituțiile de învățământ militar din România”, iar fiecare instituție de învățământ parteneră prezentând aspectele proprii privind modalitatea de recrutare si selecție a personalului.
Tot în ziua a doua a conferinței, în vederea preluării președinției R-SIM pentru anul 2022, a avut loc cel mai important moment al conferinței, respectiv Ceremonialul de predare a președinției R-SIM, constând în: intonarea Imnului de stat al României, cuvântul președintelui R-SIM în exercițiu, Raportul de activitate al R-SIM, Înmânarea Hotărârii de numire a președintelui R-SIM, pentru anul 2022 și a plachetei – simbol a rețelei, alocuțiunea viitorului președinte R-SIM și alocuțiuni ale altor participanți.
Într-un cadru solemn, Școala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina a preluat președinția R-SIM pentru anul 2022, fiind reprezentantă de către Comisar șef de poliție dr. Vasile TACHE – directorul Școlii, care și-a asumat acest rol prin depunerea candidaturii.
Directorul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare a adresat felicitări noului președinte ales, asigurându-l de tot sprijinul Școlii de la Târgu Ocna .