Saturday, April 1, 2023


Conform INSP, vârful valului Omicron ar putea fi atins în 31 de zile, cu 25 de mii de cazuri pe zi sau chiar mai multe. În județul Bacău, spitalele colaborează pentru a asigura accesul la servicii medicale pentru pacienții Covid și non-Covid

INSP anticipează că vârful valului Omicron ar putea fi atins în 31 de zile, “cu 25 de mii de cazuri…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at decembrie 29, 2021

INSP anticipează că vârful valului Omicron ar putea fi atins în 31 de zile, “cu 25 de mii de cazuri pe zi sau mai multe”. De asemenea, avertizează că, în lipsa reglementării certificatului verde, “capacitatea sistemului sanitar va fi suprasolicitată, cel puțin la nivelul înregistrat în luna octombrie.”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi directoarea INSP, Adriana Pistol, au susținut o conferință de presă în care au prezentat planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 epidemic, despre care specialiștii spun că va fi generat de tulpina Omicron.

Directoarea INSP afirmă că rata mult mai mare de transmisibilitate a Omicron poate însemna că maximul valului 5 va fi atins mult mai repede decât în cazul valului Delta. Oficialul nu exclude ca România să înregistreze peste 25 de mii de cazuri pe zi, peste o lună: “Este posibil ca până la jumătatea lunii ianuarie, varianta Omicron să reprezinte jumătate din tulpinile secvențiate pe săptămână și să devină dominantă. Există posibilitatea ca la sfârșitul lunii ianuarie, ea să devină comunitară”. De asemenea, estimează că vor fi 25 de mii de persoane internate în spitale, iar cel puțin 1.500 vor fi la ATI.

Medicul Adriana Pistol afirmă că România are “mai multe vulnerabilități” înaintea acestui val: “60% din populația vulnerabilă, de peste 65 de ani și care are boli cronice, nu este vaccinată. Este un procent foarte mare al populației care nu respectă carantina atunci când este impusă”.

“Știți bine că ne-am aflat în valul 4 într-o situație în care sistemul de sănătate a fost depășit, am avut o rată de fatalitate de 3%, un procent extrem de mare și au fost afectate și persoanele cu patologii”, a declarat Alexandru Rafila, care a adăugat că autoritățile vor să evite noi carantine și închiderea școlilor.

Am înființat o structură de coordonare la nivelul Ministerului Sănătății în ceea ce privește resursele de asistență medicală pentru pacienții infectați cu coronavirus, dar și pentru cei cu alte afecțiuni. La nivel județean, acest grup va coopera cu instituții medicale spitalicești. În județul Bacău, spitalele din acel județ colaborează pentru a asigura accesul la servicii medicale pentru pacienții Covid și non-Covida mai adăugat Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.