4 februarie, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului. Anual, 8.2 milioane de oameni din întreaga lume mor din cauza cancerului
Marcarea mondială a acestei zile are scopul de a uni populaţia lumii în lupta împotriva cancerului, pentru a preveni această…
Marcarea mondială a acestei zile are scopul de a uni populaţia lumii în lupta împotriva cancerului, pentru a preveni această boala şi pentru a salva milioane de vieţi. Este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptată la Summitul Mondial împotriva Cancerului pentru Noul Mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000
Tema zilei, în 2022, este „Îngrijire fără discriminare”. Se doreşte creșterea gradului de conștientizare cu privire la discriminarea care există în toată lumea, atât în țările cu venituri mari, cât și în cele cu venituri mici și medii, și care costă vieți.
- Este vorba despre mine și despre tine; este despre toată lumea
- Rata de supraviețuire la copil este de peste 80% în țările cu venituri mari şi de 20% în țările cu venituri mici.
- Peste 90% dintre oamenii care mor de cancer de col uterin locuiesc în țările cu venituri mici și medii.
- Cancerul ucide aproape 10 milioane de oameni pe an și aproximativ 70% dintre aceștia au 65 de ani sau mai mult.
- În populațiile de refugiați, cancerul este diagnosticat într-un stadiu avansat.
- Din cauza discriminării din sistemul de sănătate, screening-ul cancerului în rândul persoanelor transgender este mai scăzut decât în restul populației.
- Există diferențe notabile în ceea ce privește rezultatele legate de cancer pentru pacienții din mediul rural și non-rural, chiar și în mediile cu venituri mari, cum ar fi SUA.Anual, 8.2 milioane de oameni din întreaga lume mor din cauza cancerului, din care jumătate prematur, la vârste cuprinse între 30 şi 69 de ani, iar Ziua mondială de luptă împotriva cancerului dă ocazia de a sublinia importanţa unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media împotriva acestei boli.
Creşterea nivelului de educaţie şi al gradului de conştientizare în ceea ce priveşte cancerul pot duce la schimbări pozitive la nivelul individului, comunității şi al politicilor, astfel încât preocuparea pentru prevenirea, depistarea şi tratamentul cancerului să fie permanentă.În România numărul persoanelor bolnave de cancer depăşeşte 100.000. Anual sunt înregistrate mai mult de 80 de mii de persoane care suferă de boli oncologice, şi aproximativ 50 de mii de oameni care mor din cauza cancerului, ţara noastră situându-se pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer uterin. Aceasta reprezintă cea de-a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi prima cauză de mortalitate la femeile tinere, între 25 şi 44 de ani. Potrivit OMS, aceasta se explică prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.