Sunday, October 6, 2024


Pompierii băcăuani trag un semnal de alarmă cu privire la incendiile de vegetație

În ultima perioadă, se remarcă o creștere semnificativă a incendiilor produse la vegetația uscată. Doar în ultimele 24 de ore,…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at februarie 17, 2022

În ultima perioadă, se remarcă o creștere semnificativă a incendiilor produse la vegetația uscată. Doar în ultimele 24 de ore, salvatorii băcăuani au intervenit în 12 astfel de situații, în care au fost afectate aproximativ 120 de hectare. În cele mai multe cazuri, intervențiile devin dificile din cauza locurilor greu accesibile în care izbucnesc flăcările, la care se mai adaugă și condițiile meteorologice nefavorabile (vânt puternic).

Una dintre misiunile de amploare gestionate de pompierii băcăuani în cursul zilei de ieri este cea din localitatea Solonț. La ora 19:59, salvatorii Detașamentului de Pompieri Moinești au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată.

Imediat, la fața locului s-au deplasat două autospeciale de intervenție, încadrate cu șapte salvatori. Pentru a gestiona operativ situația, în sprijin au acționat și patru pompieri voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Solonț. Flăcările au fost lichidate după o intervenție ce a durat aproximativ două ore.

În urma incendiului, ce a avut drept cauză probabilă utilizarea focului deschis în spații deschise, a ars vegetația uscată de pe o suprafață de aproximativ 50 hectare.

De la începutul anului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al județului Bacău a intervenit pentru lichidarea a 118 incendii de vegetație uscată. De menționat este faptul că, acestea se produc, în principal, din cauza nerespectării condițiilor prevăzute de lege.

Reprezentanții ISU Bacău îi roagă pe cei care au în plan să igienizeze terenurile agricole să aibă în vedere următoarele aspecte:

  • Arderea  miriștilor, a vegetației uscate, a resturilor vegetale și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, precum și amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.000 lei
  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă;
  • Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate, ori pe terenuri pregătite cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității;
  • Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare.