Saturday, July 2, 2022


De la 1 iulie este posibil să avem o compensare a prețului la pompă al carburanților. Măsura se va anunța în ședința de Guvern de azi

Coaliţia de guvernare a decis în urma ședinței de miercuri, 22 iunie, un mecanism de compensare parţială a preţului la…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate , at iunie 23, 2022

Coaliţia de guvernare a decis în urma ședinței de miercuri, 22 iunie, un mecanism de compensare parţială a preţului la pompă al carburanţilor, pentru o perioadă de trei luni, au declarat surse guvernamentale, pentru News.ro.

Joi, executivul se va reuni în ședință, de la ora 11.00, pentru a pune la punct ultimele detalii privind această măsură, au adăugat sursele citate.

Premierul Nicolae Ciucă a participat, miercuri, la şedinţa coaliţiei, o întâlnire informală cu liderul PSD, Marcel Ciolacu. În cursul dimineţii a avut loc o altă întâlnire, la sediul guvernului, cu miniştrii Energiei şi Finanţelor, pentru găsirea soluţiilor privind preţurile majorate la carburanţi.

La întâlnirea de miercuri dimineață au mai participat conducerea ANAF şi a Consiliului Concurenţei, precum şi Secretarul General al guvernului.

În cursul zilei, PSD a făcut publice soluţiile pentru reducerea preţurilor la combustibili prin plafonare, respectiv introducerea unui preţ maximal sau limitarea adaosului pe lanţul comercial. Social-democraţii au afirmat că Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experţii PSD sunt pregătiţi să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ.

Concret, statul ar urma să acopere o parte din prețul la carburant atunci când un consumator merge să alimenteze – un mecanism care se aplică deja în cazul transportatorilor. În cazul persoanelor private nu știm care va fi suma acoperită de stat, fie că va fi vorba de 20 de bani, 30 de bani sau chiar 1 leu.

În schimb, liberalii au susţinut că sunt o serie de măsuri fiscale prin care poate fi atenuată creşterea preţului la carburanţi, iar Ministerul Finanţelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acţioneze pentru a induce o scădere a preţului de la pompă.

În ședința de Guvern care va avea loc joi, 23 iunie, premierul Nicolae Ciucă va anunța oficial că Executivul a luat o decizie în acest sens. Mai exact, Guvernul PSD-PNL-UDMR va compensa parțial prețul la pompă al carburanților timp de cel puțin 3 luni.