Vernisajul expoziției de cămăși cu altițe la Biblioteca „Radu Rosetti” Onești
Astăzi, 24 iunie, de Ziua Națională a Iei, sau cămașa cu altițe, a avut loc vernisajul expoziției „Cămașa românească între…
Astăzi, 24 iunie, de Ziua Națională a Iei, sau cămașa cu altițe, a avut loc vernisajul expoziției „Cămașa românească între tradiție și contemporaneitate” găzduită de Spațiul expozițional al Bibliotecii municipale „Radu Rosetti” Onești.
Expoziția, deschisă publicului, cuprinde colecția de cămăși cu altițe a Muzeului de Istorie Onești și colecția personală a Roxanei Căruceriu, bibliotecar la Liceul Tehnologic Petru Poni. La vernisaj au participat, alături de oneștenii iubitori de etnografie, doamnele de la Clubul Seniorilor din cadrul Direcției Cultură a Primăriei Onești. Au vorbit publicului Ionuț Tenie, directorul Direcției Cultură, Doina Brumă, sef Serviciu Biblioteca municipală, Roxana Căruceriu, bibliotecar, și Anca Arhip, muzeograf, Muzeul de Istorie Onești.
Ionuț Tenie a prezentat expozitia ca „un apel la tradiție, la memoria poporului, mai ales că generațiile tinere par să uite de acestea, poate și pentru că adulții nu transmit mai departe aceste traditii, atât de importante pentru noi, ca popor”
Roxana Căruceriu, bibliotecar și împătimit colectionar, a vorbit despre expoziție ca despre „un vis” la care nu a îndrăznit să spere. „Expoziția de cămăși cu altițe vorbește despre noi ca popor, ca neam, despre identitatea noastră”, a spus Roxana Căruceriu, care a atras atenția că, „daca uităm de unde ne tragem, ne uităm pe noi”.
Doina Brumă a vorbit publicului despre „misiunea noastră, a entității de cultură, de a păstra și transmite mai departe, de a promova memoria culturală, materială și imaterială, a poporului, a comunității”.
Anca Arhip a prezentat publicului un cuprinzător studiu despre istoria iei. Iar unul dintre cei care cunoaște bine istoria cămășii cu altițe pe aceste locuri este Ghiță Teacă, etnograf, autor al unei monografii a comunei Buciumi și fondator al Muzeului de etnografie „Aristița și Ghiță Teacă-Buciumi”, care nu a putut să fie prezent la vernisaj dar a fost „reprezentat” de propria colecție de ii donată Muzeului de Istorie Onești.
Expoziția „Cămașa românească între tradiție și contemporaneitate” poate fi vizitată la Biblioteca „Radu Rosetti” până la sfârșitul lunii, când va fi transferata la Muzeul de Istorie.