Friday, July 12, 2024


Zilele Betleemului Ștefanian, ediția a X-a, se desfășoară pe 1 și 2 iulie la Biserica din Borzești

Credincioşii din Oneşti sunt aşteptaţi timp de două zile, 1 și 2 iulie, la manifestările prilejuite de cinstirea ctitorului Bisericii…

PublicatCurierul , in Actualitate , at iunie 24, 2022

Credincioşii din Oneşti sunt aşteptaţi timp de două zile, 1 și 2 iulie, la manifestările prilejuite de cinstirea ctitorului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ – Borzeşti din cadrul Protopopiatului Oneşti. Evenimentele religioase şi culturale au menirea de a readuce în conştiinţa oamenilor contribuţia Sfântului Voievod Ştefan cel Mare în istoria Moldovei şi a ţării,

Proiectul reprezintă un rezultat al parteneriatului dintre Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Protoieria Onești, Biserica Voievodală din Borzeşti, Asociaţia „Betleemul Ştefanian“ și Asociaţia Culturală „Filomelos“, derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

 Vineri, 1 iulie, ora 18.00, se desfășoară Vecernia Mare unită cu Litia închinate Sfântului Voievod Ștefan cel Mare urmate de un moment poetic și o alocuțiune istorică. A doua zi, sâmbătă, la ora 8.00 are loc Slujba Utreniei după care, la ora 9.30, se desfășoară Slujba Sfintei Liturghii și Parastasul cel Mare pentru ctitorii Bisericii din Borzești. Răspunsurile la strană vor fi date de Corul Psaltic Filomelos.

Biserica din Borzeşti este ctitoria lui Ştefan cel Mare din anul 1494, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru că pe aceste meleaguri s-a născut şi a copilărit marele voievod. Acest sfânt locaş este un dar în amintirea prieteniei pe care voievodul a avut-o cu Mitruţ. Biserica a suferit mai multe reparaţii de-a lungul timpului, fiind puternic afectată de cutremurul din 1977.

A fost reparată şi restaurată, iar lucrările au fost finalizate în anul 1994, când a fost oficiată o slujbă arhierească, în prezenţa a mii de credincioşi. În anii ce au urmat s-a dorit ca locaşul de închinăciune să fie împodobit cu pictură interioară. Pictura a fost realizată de pictorul Grigore Popescu.

În anul 2004, la Borzeşti s-au sărbătorit 500 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ştefan cel Mare. În anul 2008, odată cu ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de arhiepiscopie, biserica din Borzeşti a fost resfinţită de un sobor de peste 30 de ierarhi, alături de preoţii şi diaconii slujitori. (Foto/Ziarul Lumina/Zilele Betleemului Ștefanian-2021)