Monday, July 15, 2024


După olimpiada la matematică, elevii români domină Europa și la Olimpiada de Fizică

Echipa României a obținut un rezultat excepțional la Olimpiada Internațională de Fizică (IPhO2022), clasându-se pe locul al doilea la nivel…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate , at iulie 18, 2022

Echipa României a obținut un rezultat excepțional la Olimpiada Internațională de Fizică (IPhO2022), clasându-se pe locul al doilea la nivel mondial.

Anunțul a fost făcut duminică, 17 iulie, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a subliniat că este ”de departe cea mai bună echipă din Europa.”

La a 52-a Olimpiadă Internațională de Fizică, organizată online de Elveția, au participat 369 de concurenți.

”Echipa României a fost coordonată de doamna profesor dr. Delia Constanța Davidescu și de domnul conferențiar universitar dr. Adrian Dafinei, participarea României fiind susținută de Ministerul Educației împreună cu Societatea Română de Fizică. Felicit elevii români care au obținut acest rezultat excepțional:

1. Vlad Ștefan Oros, elev la Liceul „Grigore Moisil” Timișoara – medalie de aur, cel mai bun concurent european.

2. Andrei-Darius Dragomir, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur.

3. Alexandru Momoiu, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur

4. Răzvan-Gabriel Marcu, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur.

5. George-Cristian Ardeleanu, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de argint. Încă o dată, felicitări copiilor și mulțumiri tuturor celor care au contribuit la această performanță deosebită! #Mândridevoi”, a scris Cîmpeanu pe Facebook.

Ministrul Educației a prezentat și rezultatele IPhO2022 pe echipe.

Echipa Chinei a obținut cinci medalii de aur, cele ale României și Coreei de Sud au obținut câte patru medalii de aur și una de argint, iar echipa SUA a obținut trei medalii de aur și două de argint.

Dintre participanții din țările europene, echipa Germaniei a obținut două medalii de aur, două de argint și una de bronz. Echipele din Bulgaria și din Ungaria au obținut câte o medalie de aur.

Echipa Vietnamului a obținut trei medalii de aur, una de argint și una de bronz. Au mai obținut câte două medalii de aur echipele din Taiwan, Emiratele Arabe Unite și India. Echipele din Australia, Singapore, Israel, Kazakhstan, Indonezia, Georgia și Hong-Kong au obținut câte o medalie de aur.