Monday, December 2, 2024


Astăzi este prăznuit Sfântul Ilie. Ce tradiţii şi obiceiuri trebuie să respectăm în această zi

În fiecare an, pe 20 iulie, se sărbătorește Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Prin rugăciunea sa, a salvat de la…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate , at iulie 20, 2022 Etichete: , , ,

În fiecare an, pe 20 iulie, se sărbătorește Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă.

Sfântul Ilie este considerat o divinitate care influenţează, deoarece se spune că provoacă apariţia tunetelor, a ploilor torenţiale, precum şi a incendiilor.

Se spune că el putea să lege şi să dezlege ploile şi să hotărască unde şi când să bată grindina. Tradiţia populară mai spune că în dimineaţa zilei de 20 iulie se culeg plante de leac, în special busuioc, care sunt puse la uscat în casă, în cămări. În această zi, pe vremuri, femeile duceau busuioc la biserică pentru a fi sfinţit, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice, în special atunci când copiilor le ieşeau diferite afecţiuni la nivelul pielii.

O altă tradiţie vorbeşte despre faptul că în ajunul acestei sărbători, dacă fetele visează cânepă care este verde, este semn că se vor mărita cu bărbaţi tineri şi frumoşi, în timp ce dacă în vis le apare cânepa uscată, urmează să se căsătorească cu oameni bătrâni. Totodată, de Sf. Ilie se retează stupii de albine, fiind cunoscut faptul că, în această zi, stuparii se duc cu faguri şi miere la biserică pentru binecuvântare. O parte dintre acestea le împart ulterior, de pomană, altor credincioşi.

În această zi de sărbătoare, se duc fructe (în special mere) la biserică și se dau de pomană pentru cei morți. Mărul este pomul Sfântului Ilie, de aceea nu se mănâncă mere până-n această zi.

Până la sărbătoarea de Sfântul Ilie nu se scutură merele și nici nu se bat unele de altele, căci se vor porni furtuni mari, tunete, fulgere și piatră. E considerat belșug să scuturi mărul în ziua de Sf. Ilie și chiar dacă sunt doar două mere în pom, trebuie chemați copiii în grădină și oferite lor.