Sunday, July 14, 2024


Județul Bacău se va afla mâine sub incidența unui COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri mai multe avertizări valabile în zilele următoare, între care trei coduri portocalii de…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate , at iulie 27, 2022

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri mai multe avertizări valabile în zilele următoare, între care trei coduri portocalii de caniculă. Mai multe județe vor fi, pentru scurt timp, afectate de ploi torenţiale.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 27 iulie

Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat

Pe parcursul zilei de miercuri (27 iulie) valul de căldură se va menține în regiunile sudice și sud-estice și local în cele vestice, centrale și estice. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 27 iulie

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic accentuat

 

cod portocaliu

 

În Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 27 iulie, ora 12:00 – 29 iulie, ora 02:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie).

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 27 iulie, ora 14:00 – 27 iulie, ora 22:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei

Local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80…90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 28 iulie, ora 03:00 – 28 iulie, ora 22:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: nordul Olteniei și al Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură

cod portocaliu

 

Local în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Interval de valabilitate: 28 și 29 iulie

Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat

 

 

cod portocaliu

 

În intervalul menționat valul de căldură se va menține în vestul, nord-vestul și local în centrul și sudul țării.

Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 32 și 37 de grade.

Notă: Sâmbătă (30 iulie) disconforul termic va fi ridicat în sud, centru și est, unde vremea va fi local caniculară, însă din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului.