Tuesday, April 22, 2025


Consiliul Județean Bacău vrea să cumpere Castelul Ghika din Dofteana. Proprietarul cere peste 1,1 milioane de euro

Consiliul Județean Bacău a aprobat, în ședința de miercuri, 5 octombrie, exercitarea dreptului de preempțiune pentru cumpărarea Castelului Ghika din…

PublicatCurierul , in Actualitate Cultură și Educație , at octombrie 7, 2022

Consiliul Județean Bacău a aprobat, în ședința de miercuri, 5 octombrie, exercitarea dreptului de preempțiune pentru cumpărarea Castelului Ghika din Dofteana.

Intenția Consiliului Județean de a cumpăra acest edificiu vine după ce Ministerul Culturii a renunțat, luna trecută, la dreptul de preemțiune  (dreptul de care se bucură cineva prin lege de a fi preferat în calitate de cumpărător al unui bun).

Castelul Ghika fiind o clădire de patrimoniu, proprietarul este obligat să ofere întâi instituțiilor statului dreptul de achiziție, putând vinde unui investitor privat doar după ce a obținut refuz de la cumpărătorii publici.

Prețul pe care îl cere actualul proprietar este de 1,1-1,5 milioane de euro. Clădirea și terenul vor deveni centru turistic cultural, potrivit președintelui Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, citat de ziaruldebacau.ro.

Situat în arealul Văii Trotușului, Castelul Ghika de la Dofteana face parte din imobilele deținute de familia Ghika, alături de Palatul de la Comănești.

Castelul de la Dofteana a fost construit în stil romantic la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu rolul bine definit de castel de vânătoare.

În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, între 1941-1944, în castel a fost stabilit Comandamentul Wehrmachtului. După întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, castelul este devastat de armata sovietică similar cu palatele de la Comănești și Dărmănești.

Naționalizarea domeniului se realizează în două etape. O dată în 1945, imediat după război, prin aplicarea Reformei Agrare, iar în a doua etapă castelul și restul domeniului trec în proprietatea statului. Astfel refuncționalizat, fostul castel de vânătoare al lui Emil Ghika, urmașul lui Neculai Ghika, devine pe rând sediul unor instituții de stat ca: spital TBC, casă de copii, sanatoriu de reumatologie infantilă. 

Fiecare etapă a contribuit la distrugerea şi degradarea castelului.

Deși inițial din cele 33 de camere ale clădirii câteva fuseseră sigilate cu bunuri mobile depozitate în ele, cu timpul acestea au dispărut, camerele revenind în uzul curent. Unele dintre bunuri au fost luate și folosite pentru transformarea Palatului Ghica din Comănești în Muzeu Etnografic.

După 1989, moștenitorii nu au intentat proces de retrocedare, domeniul rămânând până târziu în anii 2000 în proprietatea Consiliului local. Din cauza costurilor imense de întreținere, imposibil de suportat de o simplă comună, castelul și domeniul au fost vândute.

Castelul și parcul ce îl înconjoară, fac parte din patrimoniul național de istorie și arhitectură.

(Sursa text descriere și foto/rendezvouscuflori.ro)