VIDEO: La Onești se va construi primul Centru de colectare prin aport voluntar pe fonduri europene. Contractul de finanțare a fost semnat azi de primarul Laurențiu Neghină
Joi, 20 octombrie, primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină, a fost prezent la sediul Guvernului pentru a semna un nou contract finanțat cu…
Joi, 20 octombrie, primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină, a fost prezent la sediul Guvernului pentru a semna un nou contract finanțat cu fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de această dată pe componenta managementul deșeurilor.
Primăria municipiului Onești este singura unitate administrativă din județul Bacău care a depus cerere de finanțare pentru construirea centrelor de colectare prin aport voluntar, fiind declarată câștigătoare alături de alte 25 de de localități la nivelul întregii țări.
Valoarea contractului semnat azi în prezența ministrului Tánczos Barna și a premierului Nicolae Ionel Ciucă este de 4,5 milioane lei și vizează construirea și dotarea unui centru de colectare selectivă cu aport voluntar, Componenta 3 – Managementul deșeurilor.
„Ajutăm, astfel, primăriile să-și extindă infrastructura de colectare separată și să-și îmbunătățească ratele de reciclare. Autoritățile din zona urbană trebuie să facă pasul spre sisteme bine dezvoltate, sisteme inteligente, care să gestioneze informațiile la nivel de gospodărie, la nivel de familie. Acestea sunt primele contracte semnate și sper să avem cât mai multe contracte până la încheierea apelului de finanțare pentru înființarea acestor centre destinate colectării separate a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door. Cetățenii vor putea preda în aceste centre deșeuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deșeuri de echipamente electrice și electronice, adică exact acele tipuri de deșeuri pe care cetățenii nu aveau unde să le ducă până acum”, a precizat ministrul Barna Tánczos.
Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door – to – door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxuri speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări.
Mulțumesc actualei guvernări pentru eficiență și seriozitate în privința atragerii de fonduri europene!De asemenea, mulțumesc colegilor din Primărie pentru viteza de reacție și implicare!”, este mesajul transmis de primarul Laurențiu Neghină la puțin timp după semnarea documentelor.
Amintim că în ultimii doi ani Primăria municipiului Onești a semnat mai multe contracte de finanțare pentru mai multe domenii, în valoare totală de peste 120 de milioane de lei