Monday, January 30, 2023


Biblioteca municipală „Radu Rosetti” Onești, centru cultural al Văii Trotușului

Rolul bibliotecii publice este mereu în schimbare, în pas cu o eră frământată și în căutare de noi informații. Misiunea…

PublicatCurierul , in Actualitate Cultură și Educație , at ianuarie 18, 2023

Rolul bibliotecii publice este mereu în schimbare, în pas cu o eră frământată și în căutare de noi informații. Misiunea bibliotecilor publice de a asigura accesul la informație, educație și de implicare civică rămâne aceeași, mijloacele prin care bibliotecile își îndeplinesc misiunea se schimbă încontinuu.

Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești este un exemplu al înțelegerii acestor transformări. Instituția oneșteană este, de câțiva ani, un adevărat centru de cultură al comunității și cu reverberații la nivel regional. În căutarea unor noi mijloace de atragere și implicare a oneștenilor în viața comunității, indiferent de vârstă, Biblioteca și-a creat un portofoliu impresionant de activități ce depășesc rolul inițial de informare și educație prin împrumutul de cărți și publicații.

Stagiunea muzicală, vernisaje de expoziții, lansări de cărți, Caravana filmului românesc, Concursul Ex libris, Concursul național de proză scurtă „Radu Rosetti”, Ludoteca, Navigator 50+, Code Kids, Atelierele de vacanță, Librăria de criză sunt doar câteva exemple pentru ceea ce se întâmplă la Biblioteca din Onești.

„Mi-am propus, încă de la început, ca Biblioteca Radu Rosetti să devină un model prin diversitatea și calitatea proiectelor, implicarea în viața comunității, atragerea unui număr cât mai mare de oneșteni, de la preșcolari la seniori”, mărturisește Ionuț Tenie, directorul instituției. Dacă ținem cont de dosarul de presă din ultimii ani, regional și național, de numărul impresionant de utilizatori, de multitudinea și diversitatea proiectelor, Ionuț Tenie poate spune că a reușit.

Urmează cea mai mare provocare, amplul proces de modernizare a Bibliotecii. Proiectul „Lucrări de modernizare și dotare a Bibliotecii Municipale Radu Rosetti” vizează reabilitarea, prin izolarea termică a fațadei, înlocuirea tâmplăriei, refacerea fațadelor, reabilitarea instalațiilor interioare, refacerea finisajelor, achiziții de dotări IT și sisteme informatice pentru modernizarea activității de bibliotecă.

Termenul de finalizare a investiției municipalității oneștene este 31 decembrie 2023 iar valoarea totală este de aproape 16 milioane de lei, fără TVA, fonduri europene.

În perioada lucrărilor de modernizare, activitățile Bibliotecii se desfășoară la Muzeul de Istorie din Onești.