Monday, January 30, 2023


Preoții din Protoieria Onești s-au reunit la a XXIII-a Sinaxă. Care sunt proiectele anunțate de preotul Ioan Bârgăoanu, protoiereu de Onești

La sediul Protoieriei Onești s-a desfășurat, zilele trecute, Sinaxa a XXIII-a a preoților din Protopopiatul Onești, „lucrare misionar pastorală desfășurată…

PublicatCurierul , in Actualitate Cultură și Educație , at ianuarie 18, 2023

La sediul Protoieriei Onești s-a desfășurat, zilele trecute, Sinaxa a XXIII-a a preoților din Protopopiatul Onești, „lucrare misionar pastorală desfășurată sub coordonarea directă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului”. Organizate la fiecare început de an, sinaxele reunesc preoții din protopopiate.
Preot dr. Ioan Bârgăoanu, protoiereu de Onești, a vorbit despre planurile Protopopiatului Onești în anul 2023:
 „Ne propunem, respectând tematica anului omagial și comemorativ, să desfășurăm în anul 2023, în cadrul Protopopiatului, o serie de activități și programe:
1. Continuarea slujirii zilnice a Dumnezeieștii Liturghii de către preoții Protopopiatului Onești în Paraclisul „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul” din sediul administrativ al instituției, așa cum s-a luat act și aprobat de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în toamna anului 2021, lucrare pentru care cerem Înaltă și înnoită binecuvântare.
2. Continuarea și implementarea programelor social-filantropice: „Masa Bucuriei” și „Prânzul Ștefanian”, formă vizibilă, zilnică a Tainei fratelui și mod de rugăciune împlinită prin bucuria de a dărui.
3. Organizarea unui eveniment la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, în data de 16 mai – „Zilele Episcop Melchisedec Ștefănescu”. Astfel, ne propunem să organizăm un pelerinaj de peste 500 de persoane, cler și credincioși din Protopopiatul Onești, pentru a vizita Centrul Eparhial și Fundația „Episcop Melchisedec”.
4. Organizarea unui eveniment dedicat pastorației persoanelor vârstnice, în perioada 1 – 5 septembrie, la Așezământul Socio-medical „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” – cu participarea clerului și credincioșilor, alături de copii participanți la proiectul cultural – misionar, Tânărul Oneștean.
5. Oferirea unui dispozitiv medical, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, reprezentanților Spitalului Municipal, „Sf. Ierarh Dr. Luca” – Onești, respectiv un fotoliu pediatric de consultații, pentru secția Pediatrie (6000 lei), două concentratoare de oxigen (7000 lei), draperii pentru secția Pediatrie (4000 lei). Achiziționarea s-a realizat prin Asociația „Patmos” a Protpopiatului Onești, în urma colectei efectuate la concertele de Crăciun, susținute de Corala „Armonia”, din Constanța, în data de 20 Decembrie în Catedrala „Pogorârea Duhului Sfânt” – Onești și de Grupul Psaltic „Cuviosul Daniil Sihastru” al Protopopiatul Onești, în perioada 13 – 15 Decembrie 2022.”