O avalanșă de mari dimensiuni a afectat cabana Capra din Făgăraș. Mașinile turiștilor au fost avariate
O avalanşă de mari dimensiuni s-a produs azi-noapte în Munţii Făgăraş, în apropierea unei cabane. Înspre miezul nopţii valul de…
O avalanşă de mari dimensiuni s-a produs azi-noapte în Munţii Făgăraş, în apropierea unei cabane.
Înspre miezul nopţii valul de zăpadă a spart geamurile de la parterul cabanei Capra şi a intrat în clădire. Totodată, mai multe maşini au fost surprinse de zăpadă în parcarea acestei cabane. Din fericire, nu există persoane rănite sau dispărute, ci doar pagube materiale destul de însemnate. Avalanşa s-ar fi produs pe versantul opus cabanei. Zăpada a curs pe vâlcelele ce coboară dinspre cota 2.000, a trecut peste şosea, a acoperit maşinile din parcare şi a ajuns la clădire.
Serviciul Public Salvamont Argeş a publicat deja o informaţie potrivit căreia s-ar fi produs şi o a doua avalanşă, de data aceasta în zona Bâlea Lac. Aceasta ar fi pornit de sub Vârful Paltinul şi ar fi traversat zona cunoscută sub numele de Şaua Doamnei.
De altfel, cu câteva zile în urmă Salvamont România preciza că riscul de producere a avalanşelor este de trei până la altitudine a de 1.800 de metri şi de patru peste această altitudine, pe o scară până la cinci. Deci, un risc însemnat, dar şi de faptul că, în funcţie de cum a nins, straturile de zăpadă nu au reuşit să se lipească bine unul de celălalt. Cu siguranţă că avertizările privind riscul mare al producerii de avalanşă vor fi menţinute sau chiar ridicate, asta în funcţie şi de condiţiile meteo din perioada următoare.
În această dimineaţă salvamontiştii din Argeş vor încerca să survoleze zona cu o dronă şi să observe liniile de rupere a zăpezii care au dus la formarea avalanşelor.
Din cauza vântului puternic și a căderilor de zăpadă, sunt așteptate mai multe avalanșe declanșate spontan, chiar și în zona montană de sub 2000 de metri, unele dintre acestea de dimensiuni mari. Începând de sâmbătă, 4 februarie, de la ora 20, până duminică, 5 februarie, la aceeași oră, este în vigoare un cod portocaliu de viscol puternic în Carpații Meridionali la peste 1.800 m altitudine. Rafale de vânt vor depăși 90… 100 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă.