Saturday, December 14, 2024


Recomandările polițiștilor băcăuani pentru utilizarea în siguranță a internetului

În fiecare an, în luna februarie, începând cu anul 2004, este marcată Ziua Siguranței pe internet! Polițiștii Compartimentului de Analiză…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate , at februarie 8, 2023

În fiecare an, în luna februarie, începând cu anul 2004, este marcată Ziua Siguranței pe internet! Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău informează cetățenii cu privire la utilizarea internetului și a tehnologiei cu responsabilitate.

Și în anul 2023, la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Bacău, infracțiunile informatice reprezintă o prioritate în domeniul prevenirii criminalității. Activitățile de informare vor avea ca grup țintă, atât elevi, cadre didactice, părinți, cât și comunitatea în ansamblul ei, având în vedere faptul că, internetul a devenit o componentă nelipsită din orice domeniu de activitate.

Fie că ne referim la plăți sau cumpărături on-line, la informațiile pe care le utilizăm în viața de zi cu zi, rețele de socializare sau alte forme de divertisment, toate acestea nu ar putea fi posibile fără internet, cu avantajele și dezavantajele lui.

Pentru toată lumea, această tendință aduce atât provocări, cât și oportunități, dar însemnă și un risc mai mare de fraude sau alte forme ale criminalității informatice, cărora le pot cădea victime utilizatorii de internet de toate vârstele sau categoriile sociale sau profesionale.

În anul 2023, polițiștii își propun desfășurarea de activități preventive, cu scopul conștientizării de către copii a potențialelor pericole online, aceștia fiind cei mai vulnerabili în fața provocărilor întâlnite în mediul virtual. Subiectele abordate vor aduce în atenție beneficiile și pericolele la care se pot expune copiii atunci când utilizează internetul într-un mod neadecvat: cyberbulliyng, furt de date personale, amenințare, expunere la materiale ilegale sau cu conținut dăunător, ademenirea minorilor către diverse comportamente riscante etc. De asemenea, polițiștii Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității recomandă cetățenilor să fie atenți cum și de unde își achiziționează anumite produse, acordând o atenție sporită următoarelor aspecte:

– Nu faceţi niciodată click pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat sau de la persoane necunoscute care vă contactează în mediul online, verificaţi adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie sau care conține greșeli gramaticale.

– În cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card).

Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei. Foarte important este să cunoaşteţi situaţia financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacţie, cât şi după. Este posibil ca, uneori, să vă fie încasat mai mult decât suma de pe factur[, fără a vă da seama de acest lucru.

În situația în care primiți astfel de email-uri nesolicitate, polițiștii vă recomandă să nu răspundeți, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online pe portalul de petiții al Poliției Române, selectând unitatea teritorială de poliție, pe raza căreia domiciliați: https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online Totodată, puteți accesa https://sigurantaonline.ro/ pentru a recunoaște cele mai frecvente amenințări on-line. #SAFE ONLINE