Astăzi este echinocțiul de primăvară
În fiecare an, primăvara începe în emisfera nordică la data de 19, 20 sau 21 martie, deoarece acesta este momentul…
În fiecare an, primăvara începe în emisfera nordică la data de 19, 20 sau 21 martie, deoarece acesta este momentul la care Soarele traversează ecuatorul ceresc, mergând de la sud la nord. Această zi este numită echinocțiul de primăvară și este marcată în calendarul astronomic.
În 2023, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie, la ora României 23:24. Acesta cade într-o zi de luni și reprezintă începutul astronomic al sezonului de primăvară în emisfera nordică și sezonul de toamnă în emisfera sudică.
O curiozitate legată de echinocțiu este aceea că momentul nu se petrece pe tot globul în aceeași dată, în special datorită diferenței de fus orar. De exemplu, în 2023, toate țările care sunt pe un fus orar cu cel puțin o oră înaintea României, îl marchează cu o zi mai târziu.
În emisfera nordică, echinocțiul de primăvară (numit și echinocțiul din martie sau echinocțiul vernal) are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc mergând de la sud la nord. Se numește ecuatorul „ceresc” deoarece este o linie imaginară pe cer deasupra ecuatorului Pământului. Imaginează-ți că stai pe ecuator, când soarele ar trece direct deasupra capului în drum spre nord, ajunge la ceea ce este numit punct vernal.
La echinocțiul din martie, emisfera nordică și emisfera sudică primesc cantități aproximativ egale de lumină solară.
În majoritatea locațiilor de pe glob (Polul Nord și Ecuatorul fiind excepții) cantitatea de lumină naturală a crescut în fiecare zi după solstițiul de iarnă. Acum, dar după echinocțiul de primăvară, ziua va începe să fie mai lungă decât noaptea și cantitatea de lumină va continua să crească în fiecare zi, până la momentul solstițiului de vară din iunie, moment în care atingem cea mai lungă zi din an.
Deși estul este cunoscută popular ca partea din care răsare soarele, momentul echinocțiului de primăvară este singurul în care soarele răsare exact din est și apune în vest pentru toți cei de pe Pământ.
În acest moment, axa Pământului nu este nici îndreptată către Soare, nici îndreptată departe de el. Deși este adevărat că Pământul nu orbitează niciodată perpendicular pe axa sa, ci este înclinat cu aproximativ 23,5 grade, în timpul echinocțiului această înclinare este zero.