Credincioșii catolici și protestanți au intrat în Săptămâna Patimilor
În acest an, credincioșii catolici și protestanți sărbătoresc Paștele la o dată diferită de credincioșii ortodocși. În 2023, Paștele catolic…
În acest an, credincioșii catolici și protestanți sărbătoresc Paștele la o dată diferită de credincioșii ortodocși. În 2023, Paștele catolic pică în data de 9 aprilie, în timp ce Paștele ortodox va fi sărbătorit o săptămână mai târziu, pe 16 aprilie.
Anul 2017 a fost ultimul an când Paștele catolic și Paștele ortodox au căzut în aceeași zi.
Paștele este considerat cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, care comemorează Învierea lui Iisus Hristos și pentru care enoriașii se pregătesc în fiecare an așa cum se cuvine. De aceea, săptămâna care premerge Învierea Domnului trebuie să fie dedicată postului și rugăciunii. Săptămâna Mare este o săptămână sacră, fiecare zi din această săptămână vine cu serbări speciale. Săptămâna Patimilor începe odată cu Duminica Floriilor, zi care amintește de Intrarea Domnului în Ierusalim. Sărbătoarea Floriilor de duminică a fost primită cu bucurie, dar cu înțelegerea faptului că săptămâna ce urmează, Săptămâna Mare sau Săptămâna Sfântă, este una a tristeții.
La catolici, Săptămâna Patimilor cuprinde trei zile sfinte care preced marea sărbătoare a Paștelui, Joia Sfântă, în care are loc Cina Domnului, Vinerea Sfântă, care amintește de ziua în care Iisus Hristos a pătimit și și-a dat viața pentru mântuirea omenirii, și Sâmbăta Sfântă, când Iisus Hristos a înviat din morți. Aceste zile poartă numele de „Triduumul Pascal” şi au o importanță deosebită, pregătind sărbătoarea Învierii Domnului. „Triduumul Pascal” se va încheia cu Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului.
În Sâmbăta Mare, pe 8 aprilie 2023, Biserica Catolică priveghează în rugăciune şi nu celebrează în cursul zilei nicio acțiune liturgică. Toți creștinii catolici așteaptă Învierea. Noaptea are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale.