Monday, December 2, 2024


Parlamentul a adoptat noua lege a pensiilor. Care sunt principalele prevederi

Noua lege a pensiilor a fost adoptată, în această seară, de Camera Deputaţilor, cu 199 de voturi pentru, 39 împotrivă…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at noiembrie 21, 2023

Noua lege a pensiilor a fost adoptată, în această seară, de Camera Deputaţilor, cu 199 de voturi pentru, 39 împotrivă şi 17 abţineri, for decizional în acest caz.

Actul normativ a trecut în procedură accelerată, într-o singură zi, de comisia de specialitate şi de plen, care a discutat documentul doar o oră.

Proiectul va putea fi contestat timp de două zile la Curtea Constituțională, iar ulterior merge la promulgare, scrie Economedia.ro. Principalele prevederi din actul legislativ sunt creșterea pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie anul viitor, recalcularea lor din septembrie 2024 și vârstă de pensionare de 65 de ani pentru femei în ianuarie 2035.

Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii la dezbaterea proiectului în Senat, pe lângă cele 15 miliarde lei necesare indexării pensiilor, conform legislației în vigoare, cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, aplicarea legii pensiilor de la 1 septembrie 2024 va avea un impact bugetar suplimentar de 10 miliarde lei anul viitor.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului complet de cotizare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5”, se arată în document.

Proiectul de lege cuprinde reglementări privind condițiile de reducere a vârstei standard de pensionare pentru:

– activitate desfășurată în fostele grupe I și II de muncă, condiții speciale/condiții deosebite de muncă;

– persoanele cu handicap;

– pensia anticipată.

La data intrării în vigoare a noii legi, valoarea punctului de referință (VPR) va fi de 81 lei.

Ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că prevederile adoptate permit respectarea principiului echităţii şi contributivităţii, în timp ce reprezentanţii opoziţiei susţin că nu există resursele financiare necesare pentru majorararea pensiilor.