Apă gratis în baruri și restaurante, conform unei legi votate de parlamentari – Curierul de stiri
Tuesday, April 16, 2024


Apă gratis în baruri și restaurante, conform unei legi votate de parlamentari

Restaurantele, barurile și cantinele vor fi obligate să le ofere apă potabilă clienților care vor cere asta. Legea vizează și…

PublicatCurierul , in Actualitate Economie Social , at martie 20, 2024

Restaurantele, barurile și cantinele vor fi obligate să le ofere apă potabilă clienților care vor cere asta. Legea vizează și companiile de catering, care vor fi nevoite să le pună la dispoziție apă de la robinet celor care vin să îşi ridice comenzile.
Proiectul de lege a primit vot favorabil în Camera Deputaților, care este for decizional. Odată ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, legea va intra în vigoare.
Modelul este preluat din alte țări europene. Această inițiativă legislativă vine ca un răspuns la necesitatea creșterii accesibilității la apă potabilă și la combaterea consumului excesiv de băuturi ambalate, care au un impact negativ asupra mediului din cauza deșeurilor generate. De asemenea, legea are potențialul de a reduce costurile pentru consumatori și de a promova un stil de viață mai sănătos. Această măsură reflectă o tendință globală de a asigura că dreptul fundamental la apă este respectat în toate sferele societății, inclusiv în contextul consumului alimentar. În momentul de față, românii plătesc un preț dublu, ba chiar triplu față de normal, pentru o banală apă plată la un restaurant.