Biblioteca municipală „Radu Rosetti” Onești, pe harta digitală a Europei! – Curierul de stiri
Tuesday, April 16, 2024


Biblioteca municipală „Radu Rosetti” Onești, pe harta digitală a Europei!

Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești este pe „harta” evenimentelor active europene axate pe competențe digitale prin Proiectul Navigator 50+ –…

PublicatCurierul , in Actualitate Cultură și Educație Social , at martie 26, 2024

Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești este pe „harta” evenimentelor active europene axate pe competențe digitale prin Proiectul Navigator 50+ – Alfabetizare digitală pentru seniori.
Campania ALL DIGITAL Weeks 2024 are ca motto în acest an „Îmbunătățiți-vă abilitățile digitale” și se desfășoară în perioada 13 mai – 31 mai 2024. Este una dintre cele mai importante campanii europene de conștientizare privind competențele digitale ce se desfășoară în centre de competență digitală, biblioteci, centre comunitare, școli și alte locații din Europa.
Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești nu este doar un centru de cunoaștere tradițional, ci și un lider în promovarea alfabetizării digitale pentru persoanele în vârstă. În ultimii ani, biblioteca a fost recunoscută și inclusă pe harta digitală a Europei pentru eforturile sale de a ajuta seniorii să dobândească competențe digitale noi. Navigator 50+ este un exemplu de succes, oferind cursuri personalizate și suport pentru utilizarea tehnologiei într-un mediu confortabil și prietenos.

”Navigator 50+ este un proiect al Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” Onești prin care încurajăm și sprijinim persoanele în vârstă să folosească tehnologia, un mijloc util de a rămâne conectat și de a se bucura de toate beneficiile pe care le oferă lumea digitală”, ne-a declarat Ionuț Tenie, directorul instituției.

În cadrul acestui proiect, seniorii sunt învățați să folosească internetul, să navigheze în siguranță pe internet, să comunice pe rețelele de socializare cu rudele din alte țări, să facă plăți online, cumpărături online, să editeze în Word, Paint, Excel. „Vrem să învățăm seniorii să folosească internetul în beneficiul lor. Întâlnirile sunt foarte bune atât pentru a socializa, dar și pentru a învăța lucruri noi. În acest fel se vor simți utili și integrați în comunitate, chiar dacă sunt pensionari”, spune Ionuț Tenie.

Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” Onești a evoluat de la nivelul de bibliotecă tradiţională, caracterizată prin organizarea spaţială, colecţii şi  împrumut de publicaţii la domiciliu și prin săli de lectură, la nivelul de CENTRU CULTURAL ZONAL, în care, pe lângă serviciile tradiţionale, se adaugă acele servicii ce au la bază tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, serviciile de informare şi folosirea bibliotecii de la distanţă, dar și realizarea a numeroase evenimente culturale și artistice pentru comunitatea din Onești și nu numai. Aşezând nevoile utilizatorilor în centrul preocupărilor sale, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”  îşi îndreaptă eforturile spre asigurarea celor mai performante servicii de formare şi informare a membrilor comunităţii, asigurându-le accesul liber şi nediscriminatoriu la resursele proprii şi externe, tradiţionale şi electronice. Biblioteca facilitează oricărui membru al comunităţii posibilitatea evolutiei personale în cele mai diverse direcţii, punându-i în valoare creativitatea, spiritul de iniţiativă, aptitudinile civice şi sociale.