Friday, June 14, 2024


S-a încheiat campania electorală. Duminică suntem așteptați la vot

Campania electorală, care a început pe data de 10 mai, se încheie sâmbătă, la ora 7,00, românii cu drept de…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at iunie 8, 2024

Campania electorală, care a început pe data de 10 mai, se încheie sâmbătă, la ora 7,00, românii cu drept de vot fiind aşteptaţi duminică la urne să îşi aleagă reprezentanţii în Parlamentul European şi pe cei în administraţia locală.

În acest an, 207.389 de candidaturi au fost înscrise pentru alegerile locale, iar pentru alegerile europarlamentare au intrat în cursa electorală 494 de candidaţi.
La scrutinul pentru Parlamentul European sunt 15 candidaţi pe un loc, România urmând să trimită 33 de reprezentanţi în forul legislativ european.

Potrivit datelor prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă, la alegerile locale sunt cu 20% mai puţini competitori faţă de acum patru ani.

Pentru ambele scrutine au fost tipărite peste 102 milioane de buletine de vot, iar autorităţile din ţara noastră susţin că au luat toate măsurile necesare privind desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral.

După încheierea campaniei electorale, materialele de propagandă electorală de orice tip trebuie îndepărtate din clădirea sediului secţiei de votare din ţară.

Este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale şi anume din data de 8 iunie, ora 7,00, şi până la încheierea votării.

După data de 8 iunie, ora 7,00, în ziua scrutinului şi până la sfârşitul votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală.

În ziua de 9 iunie, începând cu ora 7,00, şi până la momentul încheierii votării, comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare este interzisă.

Potrivit Biroului Electoral Central, prin organizarea evenimentelor de orice gen nu se poate obstrucţiona accesul persoanelor la secţiile de votare în preziua votării, în intervalul orar 18,00 – 19,00, şi în ziua votării, în intervalul 6,00 – 23,59.

Aproape 19 milioane de alegători sunt aşteptaţi să voteze duminică la europarlamentare şi locale în aproximativ 20.000 de secţii organizate în ţară şi în străinătate.