Sunday, May 19, 2024


Fără taxe vamale și TVA, la coletele de până în 45 de euro, din afara țării

De la vară, băcăuanii care obișnuiesc să primească de afară trimiteri cu o valoare de până la 45 de euro,…

PublicatCurierul , in Actualitate , at mai 31, 2021

De la vară, băcăuanii care obișnuiesc să primească de afară trimiteri cu o valoare de până la 45 de euro, inclusiv produse din tutun, băuturi alcoolice şi parfumuri, vor fi în continuare execeptați de la plata de taxe. Facilitatea, prevăzută de noile reguli privind TVA-ul în materia comerțului electronic intracomunitar, este valabilă în cazul transporturilor necomerciale între persoane fizice.

„Persoanele din țările membre ale Uniunii Europene (UE), care trimit colete sub 45 de euro unei alte persoane aflate pe teritoriul UE, nu plătesc taxe vamale și TVA la import, dacă este vorba despre importuri fără caracter comercial”, transmit reprezentanții Direcției Generale a Vămilor (DGV). Astfel, de la 1 iulie, după aplicarea noilor reguli privind TVA-ul în materia comerțului electronic intracomunitar, astfel de colete vor fi scutite atât de de taxe vamale, cât și de TVA, la import.

De reținut că legislația europeană consideră import fără caracter comercial coletele care prezintă un caracter ocazional, conţin exclusiv mărfuri rezervate uzului personal sau familial al destinatarilor, iar natura sau cantitatea acestor mărfuri nu prezintă nicio intenţie de ordin comercial, și sunt adresate de către expeditor destinatarului, fără nici un fel de plată. „Dacă valoarea bunurilor din colet depăşeşte suma de 45 euro, scutirea va fi acordată doar până la concurenţa acestei sume pentru acele bunuri care, importate separat, ar fi putut beneficia de scutire, ţinând seama de faptul că valoarea unui bun nu poate fi fracţionată”, se precizează într-un document emis de ANAF.