Friday, October 22, 2021


Cărți de weekend

La final de săptămână avem mai mult timp pentru noi, așa că putem să alegem din bibliotecă o carte. Cititul…

PublicatCurieruldeOnesti , in Cultură și Educație , at decembrie 20, 2020 Etichete: ,

La final de săptămână avem mai mult timp pentru noi, așa că putem să alegem din bibliotecă o carte. Cititul este un mod plăcut de a petrece timpul și de a ne relaxa. Iată două cărți minunate pentru acest weekend: ”Aleph” și ”Cartea de nisip” semnate de scriitorul Jorge Luis Borges.

Cel care și-a imaginat Paradisul sub forma unei biblioteci, Jorge Luis Borges, este unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului trecut. S-a născut pe 24 august 1899 la Buenos Aires. Familia sa a fost una importantă în istoria Argentinei, iar autorul a fost crescut și educat într-un mediu în care cărțile erau foarte prețuite. Întrebat când s-a gândit să devină scriitor, a răspuns dintotdeauna. Tatăl său l-a învățat că nu sunt cuvintele doar un simplu mod de comunicare, ci sunt sunete muzicale, magice și complexe.

Începând cu anii 50, Borges a fost de multe ori pe lista scurtă a Premiului Nobel pentru Literatură, însă, din păcate, nu l-a primit niciodată. Aproape de vârsta de 60 de ani a rămas complet orb din cauza unui defect congenital, care a afectat mai multe generații ale familiei sale. El nu a învățat alfabetul braille. Oamenii de știință chiar au sugerat că orbirea lui progresivă l-a ajutat de fapt să creeze simboluri literare inovatoare datorită imaginației.

Pe 4 iunie 1986 Borges a încetat din viață, la Geneva, în Elveția, la vârsta de 86 de ani.

A rămas faimos pentru poveștile sale fantastice.

”Aleph” nu este doar o carte de nuvele, ci conține tot universul literar borgesian: oglinzi, labirinturi, vise, biblioteci infinite, cuțitari gaucho, tigri transparenți. Sunt teme și motive la care autorul se întoarce mereu pentru a demonstra ceea ce a susținut întotdeauna, că lumea este o carte care se rescrie la infinit.

Aleph reprezintă un singur punct în care este concentrată toată Lumea, în care toate lucrurile care au existat vreodată, care există și vor continua să existe se petrec în același timp.

Jorge Luis Borges a considerat ”Cartea de nisip” cea mai bună carte de povestiri a sa, declarând că ” a încercat să elimine artificiile și să scrie cât mai simplu, cât mai direct, cât mai transparent și neutru.”

”Cartea de nisip” este carte infinită, pentru că ”nici cartea, nici nisipul n-au început și nici sfârșit.” Poveștile sunt spuse simplu, deși nu sunt simple deloc, pentru că așa cum spune și Borges, nu există lucruri simple în univers.

Spor la lectură și nu uitați ”cărțile sunt prieteni reci, dar siguri.”

Sursa: bibliotecaonesti.ro