De la lockdown la redeschidere parțială – cultura în 2020 s-a mutat mai mult în online
Teatre, cinematografe, muzee, biblioteci, edituri, concerte, festivaluri, târguri de carte, toate au fost afectate în acest an de pandemia de…
Teatre, cinematografe, muzee, biblioteci, edituri, concerte, festivaluri, târguri de carte, toate au fost afectate în acest an de pandemia de coronavirus, peste tot în lume.
Actori, dansatori, scriitori, cântăreţi, precum şi echipele din spatele fiecărui artist au sperat că vor putea interacţiona din nou, direct, cu publicul, cât mai curând. Spectacolul de teatru, filmul, muzica, dansul, expoziţiile, cărţile au trecut toate în online, ca un medicament pentru milioanele de oameni izolaţi în case sau carantinaţi din cauza virusului SARS-CoV-2, după cum precizează Agerpres.ro
În 2020, în online a fost un multi-festival cultural veritabil: poveşti pentru copii, piese de teatru, tururi virtuale în expoziţii, lansări de cărţi, dezbateri pe idei şi concepte prin platformele digitale, dorinţa oamenilor de a interacţiona fiind mai mare ca oricând în condiţiile de distanţare socială strictă impuse de autorităţi.
Online-ul a mai „îndulcit”, în prima parte a anului, amarul provocat de pandemie. Teatrele au difuzat săptămânal înregistrări cu piese din repertoriul propriu, muzeele au oferit tururi virtuale sau au prezentat exponate rare, multe concerte au fost redifuzate pe YouTube sau pe Facebook, platformele de comunicare online au fost pline de „oferte” pentru toate gusturile şi pentru toate categoriile de public. Însă pierderile financiare s-au simţit mai mult ca oricând.
Pandemia de coronavirus a mutat și proiectele bibliotecii oneștene în online. Pe site-ul lor bibliotecaonesti.ro au rubrici zilnice, de la recomandări de carte, povești citite copiilor, recenzii de carte și până la articole despre memoria locală. În acest fel bibliotecarii, într-un an în care și-au închis activitățile și pentru o perioadă bună activitatea cu publicul complet, au căutat soluții pentru a veni aproape de prietenii și utilizatorii bibliotecii Rosetti.