Thursday, April 25, 2024


ATENTIE! Avertizare a Autorității Naţionale Sanitar-Veterinară

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor avertizează că toate produsele medicinale veterinare care conţin Ivermectină sunt autorizate doar pentru…

PublicatCurierul , in Actualitate , at ianuarie 27, 2021

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor avertizează că toate produsele medicinale veterinare care conţin Ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale.

În cazul oamenilor acestea pot avea consecinţe dintre cele mai grave asupra sănătăţii.

Precizările vin în contextul apariţiei unor informaţii în spaţiul public cu privire la folosirea Ivermectinei în prevenirea şi tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

Autoritatea menţionează că în prezent produsele medicinale care conţin Ivermectină trebuie utilizate numai de către medicii veterinari şi sub supravegherea acestora. În ceea ce priveşte folosirea lui la oameni în combaterea COVID-19, se precizează că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane înscrise în Registrul UE pentru testarea clinică. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate şi în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pentru combaterea pandemiei. Autoritatea avertizează că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin Ivermectină poate avea consecinţe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane. Se menţionează că medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa sau elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate în tratamentul oamenilor.