Friday, June 18, 2021


Paștele vine cu scumpiri în serie la lactate. Cât va costa un kilogram de brânză

Reducerea subvenției de stat pentru fermieri va avea ca efect o creștere a prețurilor la lactate în magazine, de sărbătorile…

PublicatCurierul , in Actualitate , at martie 20, 2021

Reducerea subvenției de stat pentru fermieri va avea ca efect o creștere a prețurilor la lactate în magazine, de sărbătorile pascale. În era post-Brexit, România a urcat pe locul 2 în UE la creșterea ovinelor și caprinelor.

Telemeaua proaspătă de oaie ar urmă sa se scumpească cu peste 10%, până la Paște, avertizează fermierii.Ministerul Agriculturii a înjumătăţit subvenţia fermierilor, în contextul în care prețul cerealelor şi al medicamentelor pentru animale a fost deja majorat.

Astfel, după înjumătăţirea plafonului pentru subvenţiile plătite din bugetul național, fermierii au anunțat scumpiri ale produselor cu minim 10%.

”Scumpirea este o consecință logică și datorită faptului ce cerealele s-au scumpit. Și datorită faptului că medicamentele s-au scumpit. (…) Faptul că în plină pandemie și în plină criză înjumătățești acei bănuți, care oricum erau foarte puțini, mi se pare o atitudine anti-românească”, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Alba, Horia Moruțan.

Acum un kilogram de telemea proaspătă de oaie costă la poarta fermei în jur de 18 lei. Până de Paşte preţul va ajunge la 20 de lei, precizează reprezentanţii Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine Mărginimea Răşinari. Ciobanii din Sibiu anunță că în magazine, românii vor plăti chiar și 30 de lei pentru acest produs.