Friday, January 17, 2025


Ministerul Muncii a verificat aproape 100.000 de beneficiari de asistenţă socială

Ministerul Muncii a verificat aproape 100.000 de beneficiari de asistenţă socială, din cei peste 260.000, în cadrul unei campanii privind…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at martie 31, 2021

Ministerul Muncii a verificat aproape 100.000 de beneficiari de asistenţă socială, din cei peste 260.000, în cadrul unei campanii privind categoriile vulnerabile şi măsuri sociale mai eficiente, a anunţat, marţi, ministrul Muncii, Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

„Astăzi suntem în măsură să vă prezentăm rezultatele campaniei naţionale privind categoriile vulnerabile şi măsurile pentru servicii sociale mai eficiente pe care ni le propunem. Această campanie naţională de verificare a stabilirii şi acordării ajutorului social şi pentru identificarea măsurilor de creştere a ocupării a pus statul la treabă într-un domeniu în care s-a făcut foarte puţin şi anume asistenţa socială. Există în permanenţă o discuţie despre situaţia celor care primesc venitul minim şi anume că acesta ar fi rezultatul propriilor acţiuni. Aceasta este doar o faţă a realităţii şi a discuţiei, pentru că, pe fond, aceşti oameni sunt cei mai săraci dintre români şi reprezintă, de asemenea, şi o oglindă a eşecului politicilor statului. Tot aşa cum se întâmplă şi în domeniul salarizării şi al pensiilor şi în materie de asistenţă socială au fost politici greşite care au creat diferenţe fără nicio logică socială sau economică între cei din vârf şi cei de la bază. Este extrem de important ca cei care pot să muncească să se angajeze. Voi susţine întotdeauna lucrul acesta şi voi continua să susţin că îndrumarea spre piaţa muncii este o formă de ajutor real pe care statul poate să-l dea”, a spus Raluca Turcan, notează Agerpres.

Ea menţionat că de asemenea sunt foarte mult cazuri în care beneficiarilor de ajutor social le este foarte greu, din cauză că instituţiile statului nu au făcut întotdeauna tot ceea ce era necesar să facă.

Potrivit ministrului, s-au aplicat amenzi de 66500 de lei pentru UAT-uri. Aceste nereguli au fost identificate fie în privinţa evidenţierii sau neregulilor în evidenţierea muncii în folosul comunităţii, neregulilor în activitatea asistentului social, neregulilor în respectarea termenelor de transmitere a documentelor sau în stabilirea dreptului la ajutor social în maxim 10 zile de la efectuarea anchetei sociale sau chiar pentru neefectuarea anchetei sociale în termenul de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.