Friday, October 22, 2021


Bacău: Ample acțiuni desfășurate de polițiști pentru combaterea delictelor silvice

Polițiștii din Moineşti cu sprijinul specialiştilor silvici au desfășurat o acțiune de prevenire şi combatere în domeniul prelucrării şi comercializării…

PublicatCurierul , in Actualitate , at aprilie 17, 2021

Polițiștii din Moineşti cu sprijinul specialiştilor silvici au desfășurat o acțiune de prevenire şi combatere în domeniul prelucrării şi comercializării materialului lemnos.

În cadrul acţiunii desfăşurate, poliţiştii au efectuat percheziţii domiciliare, au depistat în flagrant un bărbat în timp ce acesta tăia arbori de pe un teren împădurit, au verificat transportatorii de material lemnos şi totodată au efectuat verificări urmare a sesizărilor privind tăierea ilegală de material lemnos.

Cu ocazia efectuării acestor activităţi poliţiştii au ridicat, în vederea confiscării, 13,59 de m.c. material lemnos, în valoare de 6.401,98 de lei. Totodată, au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale în valoare de 4000 de lei.

Exemple:

La data de 15 aprilie a.c., poliţiştii Secţiei 7 Poliţie rurală Brusturoasa, cu sprijinul reprezentanţilor Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat 2 percheziţii domiciliare, pe raza comunei Agăş, la imobilele unui bărbat de 42 ani, unde au identificat două instalaţii de debitat material lemnos neautorizate şi cantitatea de 8.663 mc material lemnos, respectiv cherestea şi lemn rotund răşinoase, în valoare de 5209,37 lei.

Materialul lemnos a fost ridicat în vederea stabilirii provenienţei, iar instalaţiile de debitat au fost indisponibilizate până la finalizarea cercetărilor.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infraţiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori.

La acceaşi dată, poliţiştii din Moineşti au depistat, pe DC Tărhăuşi, un bărbat de 41 ani, din comuna Ghimeş-Făget, în timp ce conducea un ansamblu format din camion şi remorcă, administrator al unei societăţi de profil, transportând lemn rotund esenţă răşinoase.

Din verificări a rezultat cantitatea de 33,147 mc faptic şi 29,204 mc scriptic, diferenţa neputând fi justificată.

Administratorul societăţii a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 3000 de lei, iar cantitatea de 3,067 mc în valoare de 889,43 lei a fost confiscată şi predată în custodie Ocolului Silvic Ghimeş-Făget.

De asemenea, poliţiştii au depistat, pe DC 136 Cotumba, un bărbat de 51 ani, din comuna Agăş, care transporta, cu un atelaj jhipo, cantitatea de 1,86 mc lemn de foc specia fag, fără a deţine documente legale de provenienţă.

Bărbatul în cauză a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1000 lei, iar materialul lemnos a fost confiscat.

Tot la data de 15 aprilie a.c., poliţiştii au fost sesizaţi despre faptul că persoane necunoscute taie, în mod ilegal, arbori într-o zonă împădurită de pe raza satului Diaconeşti.

Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au depistat, în flagrant, un bărbat de 45 ani, din comuna Agăş, care tăia arbori de pe terenul indicat în sesizare.

În urma extinderii verificărilor, s-a stabilit faptul că bărbatul în cauză, în perioada 12-15 aprilie a.c., ar fi tăiat şi sustras un număr de 24 arbori, esenţă fag şi cireş, cu diametrul la cioată între 10-32 cm.

Materialul lemnos, în volum de 3,728 mc şi valoare de 611,23 lei, a fost confiscat şi lăsat în custodia Ocolului Silvic Agăş.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori.